O Γενικός Δείκτης, αφού δοκίμασε ενδοσυνεδριακά για τρίτη φορά τα υψηλά επταετίας, τελικά έκλεισε κοντά στα υψηλά ημέρας στις 957,60 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,63%.
Και με τη διασπορά σε τίτλους να είναι και πάλι παρούσα στο ταμπλό, το ενδεχόμενο ανοδικής συνέχισης είναι ανοιχτό.
Ο ΓΔ έχει βρεθεί σε θετικό έδαφος και νέα προ πανδημίας υψηλά επίπεδα μετά τη διάσπαση της περιοχής των 930 μονάδων που μας ταλαιπώρησε για τουλάχιστον 44 εβδομάδες.
Ο στόχος βρίσκεται ανοιχτός στις 1020-1040, με κύρια στήριξη την περιοχή των 925-930.
Και κοιτώντας τη συμπεριφορά των μετοχών, διακρίνονται δύο κατηγορίες:
ο τραπεζικός κλάδος και οι μερισματοφόρες επιλογές.
Όσον αφορά στην πρώτη, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις, συντηρείται μια στιβαρή συμπεριφορά από τις τραπεζικές μετοχές, που όμοιά της δεν έχουμε δει πάρα πολλά χρόνια στο παρελθόν, αναγνωρίζοντας και την πολυετή ταλαιπωρία.
Παράλληλα, τόσο η στάθμισή του όσο και η ψυχολογική επίδραση στην πλειονότητα του επενδυτικού κοινού, συνδράμουν στη διατήρηση αισιόδοξου κλίματος, δεδομένου ότι πραγματικά ισχύει πως ο κλάδος αποτελεί βραχίονα για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και τη διάχυση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε και πάλι κέρδη ανώτερα του Γενικού (+1,89% στις 663,25 μονάδες), ωστόσο μεγαλύτερη αξία έχει το γεγονός ότι το αντίστροφο δεν ισχύει, όπως έχει παρατηρηθεί στα πτωτικά σκέλη, κάτι που ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι τα κεφάλαια που εισήλθαν έχουν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσον αφορά στις μερισματοφόρες μετοχές, διαφαίνεται μια προτίμηση υπέρ αυτών, με το επιχείρημα ότι όσο ο κίνδυνος παγκοσμίως αυξάνεται, αφενός διότι η Fed παρεμβαίνει πλέον στην επιτοκιακή στόχευση, αφετέρου διότι τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή επιμένουν, τόσο οι επενδυτές αναζητούν σταθερότερες λύσεις, όχι όμως απευθείας χαμηλές αποδόσεις από ομόλογα.
Έτσι, η καλύτερη δεύτερη επιλογή είναι το μέρισμα από «ασφαλείς» μετοχές, έστω σε θεωρητικό πλαίσιο, ώστε τα κεφαλαιακά κέρδη (ή ζημίες) να μην είναι στην πρώτη γραμμή του πυρός.
Αυτό επιβεβαιώνεται από τη συμπεριφορά μιας βεντάλιας τέτοιων, που στο ΧΑ παραδοσιακά αποδίδουν καλό μέρισμα, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Jumbo (που ανακοίνωσε μάλιστα αυτό πρόσφατα), η Elval Halcor, ο ΟΠΑΠ, η Καρέλιας, οι ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, η Motor Oil κ.α.


Latest News

Τα κέρδη της 15ετίας σημείωσαν οι εισηγμένες το 2021
Ξεπέρασαν όχι μόνο την προ πανδημίας εποχή αλλά και συγκρίνονται μόνο με τις χρήσεις της «προμνημονιακής» περιόδου

Με κέρδη 1% ξανά στις 860 μονάδες
Ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,04% στις 860,06 μονάδες (με τζίρο 82 εκατ.) ενώ σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 0,80% - Ιδιότυπη αλλαγή ρόλων μεταξύ τραπεζών και ΟΤΕ - Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον θέτει όρια στην άνοδο

Οι τράπεζες συντηρούν την άνοδο
Χρονικά η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για το ΧΑ

Αντίδραση με τη βοήθεια των τραπεζών στο ΧΑ
Το κλίμα παραμένει εύθραυστο, όπως φαίνεται και από τη σημερινή αντίδραση της αγοράς, την ώρα που τα τεχνικά σήματα έχουν δοθεί στους περισσότερους τίτλους

Σώθηκαν, για την ώρα, οι 850 μονάδες
Το αρνητικό κλίμα τροφοδοτείται και από την εικόνα των διεθνών αγορών

Ανώμαλη προσγείωση στις 840 μονάδες
H πτωτική κίνηση πλέον είναι σχεδόν καθολική

Οι διεθνείς κλυδωνισμοί παρασύρουν και το ΧΑ
Τράπεζες και Coca Cola ηγούνται με απώλειες που ξεπερνούν το 3%

Ο Γενικός Δείκτης «κατασκηνώνει» στην περιοχή 850-875 μονάδων
Η τεχνική εικόνα του δείκτη.

Οριακά χαμηλότερα ο ΓΔ
Όσο ο ΓΔ παραμένει στη ζώνη των 850-875 μονάδων, τόσο πιο αποφασιστική θα είναι η διάσπαση των επιπέδων, ασχέτου κατεύθυνσης

Σταθεροποιητικά κάτω από τις 870 μονάδες
Σήμερα επί της ουσίας "μιμείται" την αναμονή των ευρωπαϊκών αγορών