
Κατά την περίοδο 2005-2018, οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ αποτελούνταν κυρίως από ακατέργαστα και ενδιάμεσα προϊόντα, με το μερίδιο των τελικών προϊόντων να μειώνεται. Η προέλευσή τους επίσης εξελίχθηκε. Το μερίδιο των εισαγωγών από χώρες της Ευρώπης (εκτός ΕΕ) και της Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε, ενώ αυτές από τη Νότια Αμερική μειώθηκαν. Συνολικά, ο αντίκτυπος των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων διατροφής είναι κυρίως συμπληρωματικός της παραγωγής της ΕΕ.
Τα παραπάνω είναι μεταξύ των βασικών ευρημάτων από τη «Μελέτη για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής και τον ρόλο τους στις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ», που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι, για ορισμένα προϊόντα, η εξάρτηση από τις εισαγωγές υποδηλώνει πιθανή έκθεση σε ορισμένους κινδύνους της εφοδιαστικής αλυσίδας και ότι οι παράγοντες της αλυσίδας αξίας επηρεάστηκαν διαφορετικά από την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων διατροφής. Ωστόσο, ορισμένα μέσα πολιτικής συμβάλλουν στον μετριασμό αυτών των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της εισοδηματικής στήριξης στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ή των δασμολογικών ποσοστώσεων στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Οι επιχειρηματικές στρατηγικές μετριάζουν επίσης αυτούς τους κινδύνους, μέσω στρατηγικών διαφοροποίησης, αναβάθμισης των προτύπων παραγωγής και επωνυμίας ή αναδιάρθρωσης της αλυσίδας αξίας.
Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων διατροφής είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν στις διαρθρωτικές αλλαγές του γεωργικού τομέα της ΕΕ, για παράδειγμα όσον αφορά τις εκροές εργατικού δυναμικού και την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα της ΕΕ.
Παράλληλα, η μελέτη παρέχει μια ανάλυση του αντίκτυπου των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων διατροφής στη αγροτική παραγωγή της ΕΕ και σε άλλα μέρη της αλυσίδας αξίας μεταξύ 2005 και 2018, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Καθοδηγείται από τρία θέματα που καλύπτουν 13 ερωτήσεις μελέτης, που κυμαίνονται από μια επισκόπηση των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων, τις τυπολογίες των αλυσίδων αξίας και των κινητήριων δυνάμεων πίσω από αυτές τις τάσεις των εισαγωγών, έως ερωτήσεις αξιολόγησης των επιπτώσεών τους.
Τέλος, περιλαμβάνει ορισμένες ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι παράγοντες βοήθησαν ή εμπόδισαν τους παράγοντες της αλυσίδας αξίας να αντιμετωπίσουν ή να επωφεληθούν από τις αυξημένες ροές εισαγωγών.


Latest News

Ίχνη DNA στο μέλι δείχνουν πως εξαπλώνονται τα μικρόβια
Μελέτη Ελλήνων ερευνητών από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» βρίσκει με τι τρέφονται και από τι μικρόβια απειλούνται οι μέλισσες, από ίχνη DNA στο μέλι

Σε όλο και λιγότερα χέρια οι αμπελώνες της ΕΕ - Η 4η θέση της Ελλάδας
Μεταξύ 2015 και 2020, στην ΕΕ σημειώθηκε απότομη μείωση του αριθμού των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Η κλιματική αλλαγή και πώς επηρεάζει μπρόκολο και κουνουπίδι
Οι καλλιέργειές τους θα γίνουν εξαιρετικά δαπανηρές για τους παραγωγούς

Κομισιόν: Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση αγροτών και ΜμΕ αγροδιατροφής
Μπορούν να λάβουν έως και 15.000 ευρώ οι αγρότες και 100.000 ευρώ οι ΜμΕ

ΥπΑΑΤ: Νέες ημερομηνίες για «Πράσινο Αγροτουρισμό» και «Εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα»
Τα δύο υποέργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Νιτρορύπανση: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα – Οι δικαιούχοι
Από τις 20/5 έως και 26/5 η υποβολή ενδικοφανών προσφυγών

Ευρωβουλευτές γεωργίας: Παρεκκλίσεις από την ΚΑΠ στη σκιά του πολέμου
Για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει προσωρινές παρεκκλίσεις από την ΚΑΠ

Εγγειοβελτιωτικά: Νέα παράταση για την υποβολή προτάσεων
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ

Χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες και τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες
Ποιες αγρότισσες έχουν δικαίωμα υποβολής και ποιες είναι οι προϋποθέσεις.

Τι ισχύει με τα δικαιολογητικά για αίτηση αγροτικής σύνταξης
Διευκρινίσεις από τον e-ΕΦΚΑ