Στην εκπλήρωση των προεκλογικών της δεσμεύσεων προχωρά η νέα γερμανική κυβέρνηση υλοποιώντας και την υπόσχεση της για αύξηση του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο νόμου έχει ήδη διαμορφωθεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο θα αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο στα 12 ευρώ την ώρα, από τα 9,82 ευρώ που είναι σήμερα. Η αύξηση, ωστόσο, θα γίνει τμηματικά.

Σε πρώτη φάση το ωρομίσθιο θα ανέβει στα 10,45 ευρώ από τον Ιούλιο, ενώ η δεύτερη αύξηση στα 12 ευρώ θα δρομολογηθεί από τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 6,2 εκατ. εργαζόμενοι θα ωφεληθούν άμεσα από το νέο μέτρο, το οποίο ωστόσο αναμένεται να κοστίσει στους εργοδότες γύρω στα 1,63 δισ. ευρώ μόνο την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Η αύξηση στον κατώτατο ήταν από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις των Σοσιαλδημοκρατών και του ίδιου του Όλαφ Σολτς προσωπικά και πρόθεση εξ αρχής ήταν η ταχύτατη δρομολόγηση της ήδη μέσα στη χρονιά παρά τις ενστάσεις που είχαν ήδη διατυπωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Εργασίας, Χούμπερτος Χέιλ, σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε απορρίψει την κριτική που είχαν ασκήσει οι ενώσεις εργοδοτών. Μάλιστα, στο επιχείρημα τους πως πολλοί εργαζόμενοι καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις, είχε επισημάνει πως μόλις το 48% των εργαζομένων καλύπτονται από τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να λαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλούς μισθούς με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους.

Άλμα του πληθωρισμού

Πάντως, η αύξηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει και τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα διάστημα ήδη αυξημένου πληθωρισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι νέες επίσημες κυβερνητικές προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού κατά μέσο όρο στο 3,3% φέτος, μετά το μέσο όρο του 3,1% πέρυσι.

Πάντως, η κυβέρνηση περιμένει πως ο δομικός πληθωρισμός, ήτοι δηλαδή με εξαίρεση τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, θα περιοριστεί στο 2,5% το 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή