Η σημαντική πτώση που καταγράφεται στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, έχει αναστρέψει το κλίμα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν σήμερα αν και με συγκρατημένο ρυθμό.

Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι οι αποδόσεις του 10ετούς γερμανικού ομολόγου επέστρεψαν σε αρνητικό πρόσημο, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Οριακές απώλειες κατέγραφε και το ελληνικό 10ετές με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,691.

Αναλυτές τονίζουν ότι αυτό αυτό που μένει να διαφανεί είναι το αν θα συνεχιστεί αυτή η τάση, ή αν το κόστος δανεισμού θα διατηρήσει την ανοδική του τροχιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Η εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά πολλών δεκαετιών, σε συνδυασμό με την στροφή πολιτικής πολλών Κεντρικών Τραπεζών ανά τον πλανήτη, αλλά και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την εξέλιξη της πανδημίας, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στις αγορές ομολόγων.

Η περίπτωση της Γερμανίας

Το θέμα της επιστροφής του γερμανικού τίτλου σε θετικό έδαφος απασχόλησε και τον γερμανικό Τύπο: Όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων φτάνει στο τέλος της, η εποχή που η Γερμανία πληρωνόταν για να δανειστεί έχει παρέλθει και ο Λίντνερ απευθύνει έκκληση στους υπουργούς να προχωρήσουν σε περικοπές. Αλλά συμβαίνει το αντίθετο, όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης: «Δεν πέρασε μια μέρα και ο επικεφαλής της Κ.Ο. των σοσιαλδημοκρατών Ρολφ Μίτσενιχ προτείνει να επισπεύσουμε την κατάργηση του ειδικού τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία είχε προγραμματιστεί για το 2023. Σε αυτή την περίπτωση θα έλειπε ήδη από τον φετινό προϋπολογισμό ένα σεβαστό, διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων. Ο υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ εξετάζει την επέκταση του επιδόματος θέρμανσης. Και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ φτάνει στα όρια της αμέλειας, προκαλώντας καθημερινά όλο και υψηλότερες προσδοκίες για γιγαντιαίες επιδοτήσεις προς τη βιομηχανία, με σκοπό την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Αυτή δεν ήταν η αναμενόμενη απάντηση στις εκκλήσεις Λίντνερ…»

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Πτωτικά κινούνται και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές επιτόκιο να υποχωρεί και να διαμορφώνεται στο 1,79%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε 4 μονάδες βάσης στο 1,7919%. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του Δημοσίου κινήθηκε 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 2,1103%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 1,9% στις αρχές της Τετάρτης, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο χρονοδιάγραμμα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αύξηση των επιτοκίων και τη γενική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Η υποχώρηση των μέτρων οικονομικής στήριξης της κεντρικής τράπεζας, μαζί με τις ανησυχίες για την αύξηση του πληθωρισμού, ώθησαν επίσης τους επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα δύο ετών, τα οποία υποδηλώνουν βραχυπρόθεσμες προσδοκίες επιτοκίων. Η απόδοση των δύο ετών ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά σε δύο χρόνια νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Διαπραγματεύτηκε στο 1,024% στις αρχές της Παρασκευής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές