Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας θέλει να προσελκύσει 400.000 ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό κάθε χρόνο για να αντιμετωπίσει τόσο τη δημογραφική ανισορροπία όσο και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε βασικούς τομείς που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων έχει γίνει τόσο σοβαρή τώρα που επιβραδύνει δραματικά την οικονομία μας», δήλωσε στο επιχειρηματικό περιοδικό WirtschaftsWoche ο Κριστιάν Ντούερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

«Μπορούμε να θέσουμε υπό έλεγχο το πρόβλημα της γήρανσης του εργατικού δυναμικού μόνο με μια σύγχρονη πολιτική μετανάστευσης… Πρέπει να φτάσουμε το όριο των 400.000 ειδικευμένων εργαζομένων από το εξωτερικό το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Ντούερ.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να καταστήσουν πιο ελκυστική την εργασία στη χώρα, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέληξαν σε συμφωνία για μια σειερά μέτρων όπως την άνοδο εθνικού κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ την ώρα.

Το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο εκτιμά ότι το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά περισσότερα από 300.000 άτομα φέτος, καθώς υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται από νεότερους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Αυτό το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί σε περισσότερα από 650.000 το 2029, αφήνοντας μια συσσωρευμένη έλλειψη ατόμων σε ηλικία εργασίας το 2030 περίπου 5 εκατομμυρίων. Ο αριθμός των Γερμανών που εργάζονται αυξήθηκε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια πέρυσι παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων και άνισης μετανάστευσης, το συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό αποτελεί επίσης μια δημογραφική βόμβα για το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα της Γερμανίας, στο οποίο λιγότεροι εργαζόμενοι επιβαρύνονται με το έργο της χρηματοδότησης των συντάξεων μιας αυξανόμενης μάζας συνταξιούχων που απολαμβάνουν μεγαλύτερη διάρκεια προσδόκιμου ζωής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ