Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν υπερασπίστηκε την Πέμπτη τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας του προέδρου και είπε ότι ελπίζει να δει τον πληθωρισμό πιο κοντά στο 2% μέχρι το τέλος του 2022.

Και μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ισχυρά κέρδη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης πάνω από 6 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ενός ποσοστού ανεργίας κάτω του 4%.

«Πριν από ένα χρόνο, αν επιστρέψουμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζαμε εμείς και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η ανεργία ήταν εξαιρετικά υψηλή. Όλοι ανησυχούσαμε ότι θα αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση όπως είχαμε μετά το 2008, όταν χρειάστηκε σχεδόν μια δεκαετία για να επιστρέψουμε στην πλήρη απασχόληση», είπε η Γέλεν.

«Πιστεύω ότι πρέπει να θεωρηθεί αξιοσημείωτη επιτυχία το γεγονός ότι η ανεργία μειώθηκε περισσότερο σε ένα χρόνο στην αμερικανική ιστορία», είπε η υπουργός Οικονομικών στο CNBC.

Η απασχόληση παραμένει ισχυρό σημείο για τον Λευκό Οίκο και τον υπουργό Οικονομικών. Μετά την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19, οι εργοδότες των ΗΠΑ πρόσθεσαν τον αριθμό ρεκόρ  των 6,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας το 2021, ενώ το ποσοστό ανεργίας παραμένει κάτω από το 4%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Ως επιλογή του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ηγηθεί του τμήματος, η Γέλεν πέρασε μεγάλο μέρος του 2021 συντονίζοντας την οικονομική πολιτική του Λευκού Οίκου και την εκταμίευση κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης Covid-19 σε Αμερικανούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Η Γέλεν αναγνώρισε ότι το οικονομικό τοπίο δεν είναι τέλειο και ότι ο πληθωρισμός προκαλεί πόνο σε νοικοκυριά που δεν έχουν δει αναλογικά κέρδη στους μισθούς.

«Περιμένω ότι ο πληθωρισμός σε μεγάλο μέρος του έτους – μεταβολές 12 μηνών – θα παραμείνει πάνω από το 2%,» είπε. «Αλλά εάν καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία, αναμένω ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους και ελπίζω να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους γύρω στο 2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή