
Θεωρητικά, θα ανέμενε κανείς ότι κάθε απειλή – πολιτική, οικονομική ή στρατιωτική – σε βάρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ θα οδηγούσε όλους τους υπόλοιπους εταίρους, όπως φυσικά και τους «θεσμούς», να βρεθούν στο πλευρό του και να το στηρίξουν. Μόνο που στην πράξη, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι αυτό δεν ισχύει.
Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται και στην περίπτωση της Λιθουανίας. Της μίας από τις τρεις χώρες της Βαλτικής, η οποία έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Πεκίνου, επειδή αποφάσισε να αναβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την αναγνώρισή της. Μετά από αυτό, οι Κινέζοι αποφάσισαν όχι απλώς να της επιβάλλουν εμπάργκο, αλλά να απειλήσουν με κυρώσεις κάθε επιχείρηση που θα συνέχιζε τις συναλλαγές μαζί της.
Βοήθεια, ποια βοήθεια;
Όπως είναι λογικό, το Βίλνιους στράφηκε προς τις Βρυξέλλες και τους ισχυρούς της ΕΕ ζητώντας βοήθεια. Σύντομα, όμως, διαπίστωσε ότι πέρα από τις γενικόλογες (και ανέξοδες) δηλώσεις, ελάχιστοι είχαν την πρόθεση να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Πολύ δε περισσότερο να τα σπάσουν με την γιγαντιαία Κίνα, για χάρη της μικροσκοπικής Λιθουανίας.

Ενισχύοντας την παραπάνω εκτίμηση, μάλιστα, το ρεπορτάζ του Reuters διαπιστώνει πως «η Λιθουανία δέχεται πίεση από γερμανικές επιχειρήσεις προκειμένου να υποχωρήσει στη διαμάχη της με την Κίνα». Όπως εξηγεί το διεθνές πρακτορείο, αυτό συνέβη διότι οι κυρώσεις των Κινέζων «επηρεάζουν πολλές πολυεθνικές, με τον κλάδο των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών να δέχεται ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα».
Η αλήθεια, μάλιστα, είναι ότι οι θιγόμενοι – ανάμεσα στους οποίους και η Continental – εμφανίστηκαν όχι να παρακαλούν, αλλά να απειλούν! Για του λόγου το αληθές, σε επιστολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Γερμανίας-Βαλτικής προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών της Λιθουανίας, σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα ότι «τίθεται εν αμφιβόλω το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών, με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να μην έχουν άλλη επιλογή από το να τερματίσουν την παραγωγή τους στη Λιθουανία».
Στήριξη «με μισή καρδιά»
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της βαλτικής χώρας που μίλησαν στο Reuters ισχυρίστηκαν ότι η Κομισιόν προσφέρει στήριξη «με μισή καρδιά». Ένας δε από αυτούς είπε ότι, επί της ουσίας, οι Βρυξέλλες πιέζουν επίσης να λυθεί γρήγορα η διαφορά, κυρίως με υποχώρηση του Βίλνιους.
Μια από τις λύσεις που φέρεται να έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μετονομασία της διπλωματικής αποστολής της Ταϊβάν που έχει ανοίξει στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, έτσι ώστε να μην φαίνεται το όνομα της χώρας. Είναι ένα σενάριο που μάλλον εξετάζουν σοβαρά και οι ΗΠΑ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν προτείνει την ονομασία «διπλωματική αποστολή της Ταϊπέι», που είναι η πρωτεύουσα της Ταϊβάν – χωρίς, πάντως, να είναι βέβαιο ότι το Πεκίνο θα δεχθεί.
Το σίγουρο είναι πως για τους Κινέζους, μια σαρωτική και άνευ όρων επικράτηση στο συγκεκριμένο θέμα αποτελεί όχι απλώς ζήτημα τιμής, αλλά μεγάλης ουσίας. Κι αυτό διότι θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς όσες κυβερνήσεις σκέφτονται να αναγνωρίσουν την Ταϊβάν ότι τις περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες και, πιθανότατα, θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν με την ουρά στα σκέλια.


Latest News

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.