
Παρά τους περιορισμούς και τις προφανείς σκοπιμότητες, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε κανείς να αποδοκιμάσει την πρόταση του Τσίπρα να εκλέγεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τα μέλη του κόμματος κι όχι από το Συνέδριο.
Δεν είναι ακόμη το «ανοιχτό σύστημα εκλογής» που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά μοιάζει.
Για την ακρίβεια, εκείνο που προτείνει ο Τσίπρας είναι κάτι ενδιάμεσο σε μια κλειστή και μια ανοικτή διαδικασία. Δίνει το δικαίωμα ψήφου σε «όλους» αλλά «όλοι» είναι μόνο τα μέλη του κόμματος.
Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι μια πρόοδος της δημοκρατικής συγκρότησης του πολιτικού συστήματος.
Διότι ασφαλώς κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να επιλέγει όπως γουστάρει τον αρχηγό του, αλλά δεν είναι όλοι οι τρόποι επιλογής το ίδιο. Ούτε έχουν την ίδια σημασία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει έστω και διστακτικά έναν δρόμο, τον οποίο (για να του αποδώσουμε τα εύσημα) έφερε πρώτος στην Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες μέρες, το 2004.
Εκτοτε είχαμε πέντε εκλογές στο ΠΑΣΟΚ με έναν όλο και πιο ανοιχτό δημοκρατικό τρόπο (2007, 2012, 2015, 2017, 2021) και δύο στη ΝΔ που ακολούθησε στην ίδια λογική (2009, 2016).
Καλοδεχούμενος λοιπόν κι ο ΣΥΡΙΖΑ στο κλαμπ.
Αν και, για να είμαι ειλικρινής, θα ήταν δύσκολο κάποια στιγμή να μην ακολουθήσει.
Πρώτον, για λόγους πολιτικών εντυπώσεων. Οταν τετρακόσιες χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΝΔ εκλέγουν τον Μητσοτάκη και όταν άλλες διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες του ΠΑΣΟΚ διαλέγουν τον Ανδρουλάκη, δεν γίνεται να βγάζουν τον Τσίπρα ο Τζανακόπουλος, ο Παππάς και η Νοτοπούλου.
Δεύτερον, για λόγους πολιτικής ουσίας. Αν ο Τσίπρας δεν βρει κάποια δικαιολογία να μείνει στην αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα επιζήσει από τις επερχόμενες «διπλές εκλογές».
Και η εκλογή από τη βάση προσφέρει μια καλή δικαιολογία. Ιδίως αν δεν υπάρχουν κι άλλα στελέχη που μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.
Από εκεί και πέρα φυσικά η διαδικασία δεν αρκεί. Χρειάζεται και ο κόσμος που θα υπηρετήσει τη διαδικασία.
Αν η εκλογή εξελιχθεί σε «παιχνίδι του ενός», τότε το ενδιαφέρον θα είναι περιορισμένο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό.
Αν αντιθέτως προκύψει μια ανταγωνιστική διαδικασία με πολλούς υποψηφίους, τότε μπορεί πάλι να βγει ο Τσίπρας, αλλά δεν ξέρεις πώς θα το αντέξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με άλλα λόγια, η κατεύθυνση είναι ορθή. Η μέθοδος το ίδιο. Αλλά το αποτέλεσμα είναι μια άλλη υπόθεση.


Latest News

Ο στόχος του χρέους
Το επόμενο που έρχεται και είναι ο μεγάλος εθνικός στόχος, γιατί όχι ένα χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ λίγο μετά το 2030...

Σε μια κανονική χώρα η δικαιοσύνη θα έψαχνε την Αλήθεια για το πολιτικό χρήμα, και η αντιπολίτευση θα πρωτοστατούσε σε αυτό το αίτημα
Κάποια στιγμή πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει θεσμική αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων. Και η διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα είναι εξόχως κρίσιμο ζήτημα.

Η ελευθερία στην περιέργεια – Μια τεράστια μεταρρύθμιση
Σε εποχές μετασχηματισμού η ανάπτυξη δεν είναι, όπως κάποιοι νομίζουν, μία απλή τεχνική διαδικασία - Απαιτεί όραμα, τόλμη και ελεύθερο χώρο στην περιέργεια

Τα «μαύρα» ενοίκια
Αν κάτι ξένισε είναι η σπουδή για μια ακόμα φορά με την παρούσα κυβέρνηση να δώσει πρώτα νέα επιδόματα, αντί να προηγηθούν φοροελαφρύνσεις

Οταν διώχνεις έναν κεντρικό τραπεζίτη
Ο Τραμπ βλέπει τον εκπρόσωπο ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως είναι η κεντρική του τράπεζα, είτε ως κομματικό αντίπαλο είτε ως ένα απλό στέλεχος της διοίκησης

Η τεχνολογία και τα νέα σύνορα των επιχειρήσεων
Η ψηφιοποίηση δεν αλλάζει μόνον τον τρόπο που οι επιχειρήσεις λειτουργούν, αλλά υπαγορεύουν και πώς ή πού θα έπρεπε να λειτουργήσουν….

Φραγκίσκος: Ο Πάπας που ξανάδωσε ηθικό κύρος στην Καθολική Εκκλησία
Σε μια δύσκολη περίοδο για την Καθολική Εκκλησία ο Πάπας Φραγκίσκος κατάφερε να ξαναδώσει στην Καθολική Εκκλησία ένα μέρος από το χαμένο κύρος της

Τι κάνει η Ελλάδα;
Το πρόβλημά μας είναι ότι συνήθως όλα αυτά τα «θάβουμε κάτω από το χαλί» και όταν σκάει μια κρίση, αρχίζουμε να τα συζητάμε

Αδιέξοδη πολιτική
Η εισαγωγή των δασμών έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές αρνητικές οικονομικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ

Η πολιτική Τραμπ απειλεί το οικοδόμημα της Δύσης
Η δασμολογική πολιτική Τραμπ είναι βραχυπρόθεσμα στασιμοπληθωριστική για τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τον εγχώριο πληθωρισμό και συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα