Επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο αποτυπώνει ο προσωρινός σύνθετος PMI της HIS Markit, ο οποίος υποχώρησε στο 52,4 έναντι 53,3 του Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 και κάτω ακόμα και από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στους νέους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, οι οποίοι ανέκοψαν την ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές κινούνταν έντονα ανοδικά.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Σε υψηλό τετραμήνου ο PMI

Ο PMI υπηρεσιών, έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών, ήτοι στο 51,2 από 53,1. Αν και πάνω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, υπολείπεται σημαντικά των 52,2 μονάδων που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι στη δημοσκόπηση του Reuters.

Με τους καταναλωτές να μένουν περισσότερο στο σπίτι, η ανάπτυξη της ζήτησης για υπηρεσίες έφτασε στα όριά της. Ο νέος επιχειρηματικός δείκτης βυθίστηκε στο 50,8 από 52,5, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν ανοίξουν και πάλι μετά το αυστηρότερο lockdown οι οικονομικές δραστηριότητες.

Τα εργοστάσια, ωστόσο, επηρεάζονται λιγότερο από τους περιορισμούς και έχουν παραμείνει σε μεγάλο ποσοστό ανοιχτά. Ο PMI της μεταποίησης αυξήθηκε σε υψηλό πέντε μηνών, στις 59 μονάδες, από 58 μονάδες τον Δεκέμβριο, έναντι εκτίμησης των οικονομολόγων για 57,5. Ο μέσος χρόνος καθυστέρησης για τις παραδόσεις των προμηθευτών ήταν ο μικρότερος από πέρυσι τον Ιανουάριο, ενώ υπήρξαν και ενδείξεις μικρότερων καθυστερήσεων στις μεταφορές εμπορευμάτων με πλοία.

Ο υποδείκτης που αποτυπώνει την παραγωγή εκτινάχθηκε στο 55,8 από 53,8.

Για την κάλυψη της έντονης ζήτησης, τα εργοστάσια αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων με μεγάλη ταχύτητα. Ο δείκτης απασχόλησης εκτινάχθηκε στο 57,5 ​​από 55,3, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε στο 66,8 από 66,7. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την εμφάνιση της Όμικρον.

«Ενώ το κύμα Omicron έχει μειώσει τις προοπτικές στον τομέα των υπηρεσιών, ο αντίκτυπος μέχρι στιγμής φαίνεται λιγότερο σοβαρός από τα προηγούμενα κύματα, ενώ και οι διαφαινόμενες προοπτικές έχουν βελτιωθεί», είπε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της HIS Markit.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή