H βελτίωση που παρατηρείται στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς περιορίζονται οι ελλείψεις που παρατηρήθηκαν για μεγάλο διάστημα, έδωσε ώθηση στη γερμανική βιομηχανία τον Ιανουάριο, όπως υποδηλώνει ο σύνθετος PMI της IHS, ο οποίος διαμορφώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 54,3 από 49,9 τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των επιχειρηματικών στελεχών, η δραστηριότητα στη βιομηχανία αυξήθηκε στο 60,5 από 57,4 τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο των τελευταίων πέντε μηνών.

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό δύο μηνών των 52,2 μετά τη συρρίκνωση τον Δεκέμβριο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για πτώση και υποδεικνύοντας ότι διαμορφώνεται θετικό κλίμα σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, παρά τον αντίκτυπο της Όμικρον.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της ανθεκτικότητας της γερμανικής οικονομίας, η ανάκαμψη της οποίας ήρθε αντιμέτωπη με προσκόμματα πέρσι, λόγω των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού των φόβων ότι η παραλλαγή Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα lockdown.

«Η μεταποίηση αναμένεται να ανακάμψει το 2022 καθώς βελτιώνεται η προσφορά, εκτιμά ο Οικονομικός Αναπληρωτής Διευθυντής της IHS Markit Φιλ Σμιθ.

«Συνολικά, τα στοιχεία σηματοδοτούν ένα θετικό ξεκίνημα της χρονιάς και συμβάλλουν κατά κάποιο τρόπο στο να κατευνάσουν τους φόβους για τον αντίκτυπο της Omicron στη γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο», πρόσθεσε. «Παρόλα αυτά, το αυξανόμενο κόστος παραμένει ανησυχητικό για τις επιχειρήσεις, με τα στοιχεία της έρευνας να δείχνουν ότι οι τιμές των εισροών συνεχίζουν να αυξάνονται απότομα και σε πολλαπλά μέτωπα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή