
Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία οδήγησε τα ρωσικά asset σε πτώση τη Δευτέρα.
Πλησιάζοντας το μεσημέρι στην Ευρώπη, ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης MOEX είχε υποχωρήσει περίπου 7% και σε ετήσια βάση μετρά πτώση της τάξης του 15% και πλέον. Επίσης, ο ρωσικός δείκτης RTS μειώθηκε κατά 8,8% σήμερα, ενώ μέσα στο 2022 έχει υποχωρήσει κατά 20%.
Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε 1,5% έναντι του δολαρίου φτάνοντας στα 78,53, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.
Τα ρωσικά asset έχουν βυθιστεί στην αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 ρώσων στρατιωτών κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φόβους από τις δυτικές δυνάμεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει εισβολή, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο διαψεύδει επίμονα.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία απείλησαν το Σαββατοκύριακο τη Ρωσία με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και οι δύο χώρες έχουν αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.
Ο Άντερς Άσλουντ, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου στο Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι τα ρωσικά asset ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω.
So far, the Russian RTS stock index in USD has only fallen 27% from its high point on October 27 before Putin started threatening Ukraine. It has far more to fall. In 2008, it fell by 80% from May to October (Georgia war + global financial crisis). Putin could not care less.
— Anders Åslund (@anders_aslund) January 21, 2022
«Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης RTS σε δολάρια ΗΠΑ έχει υποχωρήσει μόνο κατά 27% από το υψηλό του σημείο στις 27 Οκτωβρίου προτού ο Πούτιν αρχίσει να απειλεί την Ουκρανία», σημείωσε ο Άσλουντ.
«Έχει πολύ περισσότερο περιθώριο να πέσει. Το 2008, μειώθηκε κατά 80% από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (πόλεμος της Γεωργίας + παγκόσμια οικονομική κρίση). Ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο».


Latest News

Σάλος για τα παχυλά μπόνους της Τράπεζας της Αγγλίας
Η BoE, που κατηγορείται για λανθασμένες εκτιμήσεις σε σχέση με τον πληθωρισμό, επιβράβευσε τα στελέχη της μοιράζοντας πάνω από 23 εκατ. στερλίνες

Η ξηρασία φέρνει τον... θάνατο της ντομάτας - Οι οικονομικές συνέπειες
Η περίπτωση της Καλιφόρνια, που ελέγχει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, είναι χαρακτηριστική

«Αντεπίθεση» Ζάκερμπεργκ και Metα για να ξανακερδίσουν τους εφήβους
Οι χρήστες από 13 έως 17 ετών στις ΗΠΑ έπεσαν από το 71% στο 32% την τελευταία επταετία – Σαρώνουν στην «πιτσιρικαρία» οι πλατφόρμες του YouTube και του TikTok

Κατεβάζει κι άλλο τους θερμοστάτες η Γερμανία
Η πρόταση του υπουργού Οικονομίας αφορά όλα τα γραφεία, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης αερίου κατά 20%

Ο «άξονας» Κίνας και Σ. Αραβίας αλλάζει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής
Η πρόσφατη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Σ. Αραβία είναι αμφίβολο εάν έκλεισε το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η φημολογούμενη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ θα συσφίξει περαιτέρω τους διμερείς δεσμούς.

Ποια στεγαστικά δάνεια συμφέρουν και γιατί
Τι αλλάζει από τον Σεπτέμβριο – Το νέο τοπίο στη στεγαστική πίστη λόγω πληθωρισμού και ΕΚΤ – Ποια θεωρείται συμφέρουσα επιλογή σήμερα

H Μόσχα στρέφεται στα «φιλικά» νομίσματα
Τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας

Οι Γερμανοί μαζεύουν ξύλα για τον χειμώνα
Από φόβο μήπως η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου πολλοί Γερμανοί γεμίζουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και πέλετ παρά τις επιπτώσεις στην υγεία από την καύση.

Δύο ακόμα πλοία απέπλευσαν από τη Μαύρη Θάλασσα
Μεταφέρουν καλαμπόκι και ηλιόσπορους

Αναζητώντας τον φθηνότερο «διάδοχο» του σιταριού
Η παγκόσμια κατανάλωση σιταριού οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της εδώ και δεκαετίες