Η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία οδήγησε τα ρωσικά asset σε πτώση τη Δευτέρα.

Πλησιάζοντας το μεσημέρι στην Ευρώπη, ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης MOEX είχε υποχωρήσει περίπου 7% και σε ετήσια βάση μετρά πτώση της τάξης του 15% και πλέον. Επίσης, ο ρωσικός δείκτης RTS μειώθηκε κατά 8,8% σήμερα, ενώ μέσα στο 2022 έχει υποχωρήσει κατά 20%.

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε 1,5% έναντι του δολαρίου φτάνοντας στα 78,53, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020.

Τα ρωσικά asset έχουν βυθιστεί στην αστάθεια τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη συγκέντρωση περίπου 100.000 ρώσων στρατιωτών κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει φόβους από τις δυτικές δυνάμεις ότι η Μόσχα σχεδιάζει εισβολή, έναν ισχυρισμό που το Κρεμλίνο διαψεύδει επίμονα.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία απείλησαν το Σαββατοκύριακο τη Ρωσία με αυστηρές οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση οποιασδήποτε στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ και οι δύο χώρες έχουν αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό από τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

Ο Άντερς Άσλουντ, ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου στο Κέντρο Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών, έγραψε στο Twitter την Παρασκευή ότι τα ρωσικά asset ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω.

«Μέχρι στιγμής, ο ρωσικός χρηματιστηριακός δείκτης RTS σε δολάρια ΗΠΑ έχει υποχωρήσει μόνο κατά 27% από το υψηλό του σημείο στις 27 Οκτωβρίου προτού ο Πούτιν αρχίσει να απειλεί την Ουκρανία», σημείωσε ο Άσλουντ.

«Έχει πολύ περισσότερο περιθώριο να πέσει. Το 2008, μειώθηκε κατά 80% από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο (πόλεμος της Γεωργίας + παγκόσμια οικονομική κρίση). Ο Πούτιν δεν θα μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως