Παρά τις συμφωνίες που επιτυγχάνονται στους κόλπους του ΟΠΕΚ+, η στάση της Ρωσίας, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο είναι συχνά ο «άγνωστος Χ» στις διεθνείς αγορές.

Κι όπως υπενθυμίζουν οι αναλυτές του OilPrice.com, ήταν η διαμάχη της Μόσχας με τη Σαουδική Αραβία για τις ποσοστώσεις παραγωγής στις αρχές του 2020 που, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της πανδημίας COVID-19, βύθισαν τις τιμές του αργού πετρελαίου για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος. Ο δείκτης αναφοράς της Βόρειας Αμερικής West Texas Intermediate έπεσε στα μείον 37,63 δολάρια το βαρέλι πριν ανακάμψει, ενώ το Brent έφτασε σε χαμηλό κάτω από 15 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Μόσχα, το Ριάντ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ μπόρεσαν τελικά να συμφωνήσουν για τις ποσοστώσεις παραγωγής.

«Ωστόσο, οι οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα της συμφωνίας, ιδίως με την Ουάσιγκτον να απειλεί με περαιτέρω κυρώσεις» σχολιάζουν.

Με τον ΟΠΕΚ να επεκτείνει σταδιακά τις ποσοστώσεις παραγωγής που ορίζονται στη συμφωνία που επιβεβαιώθηκε στη 19η υπουργική συνάντηση, υπάρχουν σημαντικές εικασίες για το πόσο θα αυξηθεί η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και πώς αυτό θα επηρεάσει τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Για τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, αντλούσε κατά μέσο όρο 10,903 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά.

Ο αριθμός αυτός ήταν οριακά χαμηλότερος από τα 10,906 εκατομμύρια βαρέλια που παρήχθησαν ημερησίως για τον Νοέμβριο του 2021, αλλά ήταν εντυπωσιακά 8,4% υψηλότερος σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η συνολική ετήσια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά το 2021 ήταν κατά μέσο όρο 10,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ποσοστό που είναι πάνω από 2% υψηλότερο από ό,τι πέρυσι. Αναμένεται ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου της Ρωσίας θα επεκταθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2022. Το υπουργείο Ενέργειας προβλέπει ότι η μέση ετήσια ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου θα ανέλθει μεταξύ 10,84 και 11,05 εκατομμυρίων βαρελιών, που είναι αύξηση 3% έως 5% σε σχέση με το 2021.

Παρά τις ανησυχίες ότι η βιομηχανία πετρελαίου της Ρωσίας φτάνει παραγωγική ικανότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, τον Οκτώβριο του 2021, ισχυρίστηκε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για την επέκταση της παραγωγής αργού πετρελαίου. Ο Νόβακ, ο οποίος είναι ο βασικός διαπραγματευτής του Κρεμλίνου με τον ΟΠΕΚ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σε πάνω από 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε προηγούμενα ρεκόρ παραγωγής όπου η Ρωσία αντλούσε έως και 11,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν χτυπήσει η πανδημία.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, η Rystad Energy, προέβλεψε ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2022 θα σημειώσει νέο ρεκόρ. Η Rystad αναφέρει ότι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο θα αντλεί 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, κάτι που, εάν επιτευχθεί, αντιπροσωπεύει αξιοσημείωτη αύξηση 11% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Η εταιρεία συμβούλων συνέχισε να προβλέπει ότι η ρωσική παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, φτάνοντας στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τα μέσα του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια