Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αναμένεται να κορυφωθεί στο 40% περίπου τους επόμενους μήνες και δεν θα ξεπεράσει το 50% φέτος. Η εκτίμηση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον εκ των αντιπάλων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά στον στενό συνεργάτη και «φερέφωνο» των οικονομικών θεωριών του σουλτάνου, τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί.

Ο κ. Νεμπάτι προχώρησε στις προβλέψεις αυτές κατά τη διάρκεια μια «ιδιωτικής» συνάντησης που είχε με 60 οικονομολόγους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα ο υπουργός είπε ότι ο πληθωρισμός δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 30% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Νεμπατί είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, και υπογράμμισε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού από τη Federal Reserve δεν θα επηρεάσει την Τουρκία.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε στο 36,1% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο από την αρχή της 19χρονης διακυβέρνησης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 μήνες εκτινάχθηκαν στο 25,37% από 21,39%, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον Ιανουάριο. Ορισμένες τράπεζες της Wall Street προβλέπουν ότι η νομισματική κρίση του περασμένου έτους θα μπορούσε να ωθήσει τον πληθωρισμό πέρα ​​από το 50%.

Η άνοδος των τιμών τροφοδοτήθηκε από το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο αναφοράς κατά 500 μονάδες βάσης σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, προτού ανακοινώσει παύση του κύκλου χαλάρωσης την Πέμπτη. Η επιθετική χαλάρωση ζητήθηκε από τον Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα περιορίσουν τις τιμές καταναλωτή και θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή