Σήκωσε χειρόφρενο επιτέλους η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφεύγοντας να προχωρήσει και σε νέα πτώση των επιτοκίων δεδομένης της συνεχιζόμενης ανοδικής τροχιάς του πληθωρισμού που αισίως έφτασε το 36% τον περασμένο μήνα.

Συγκεκριμένα κατά τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας νομισματικής πολιτικής τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα στο 14%, αν και ήδη μετά από συνολικά τέσσερις περικοπές στη σειρά βρίσκονται σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον πληθωρισμό, όπως επισημαίνουν έγκριτοι οικονομολόγοι. Άποψη που προφανώς δεν συμμερίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του οποίου ακολουθεί πιστά ο, εδώ και λίγους μήνες, νέος διοικητής.

Πραγματικά, δεδομένων των απόψεων του Ερντογάν αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας ενδεχομένως να δυσαρεστήσει την Υψηλή Πύλη, αν και εσχάτως ο Τούρκος πρόεδρος έχει εμφανιστεί πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του για την λίρα και το κόστος δανεισμού, πιεζόμενος από την λαϊκή αγανάκτηση για την εκτόξευση της ακρίβειας σε ζωτικά καταναλωτικά αγαθά.

Συνολικά τα τουρκικά επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 500(!) μονάδες βάσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να βουλιάξει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Για το 2021 οι απώλειες της έναντι του δολαρίου ανήλθαν στο 45%, αν και η σημερινή απόφαση για διατήρηση αμετάβλητων των επιτοκίων την βοήθησε να κερδίσει έδαφος φτάνοντας έως και στα 13,3772 έναντι του δολαρίου.

Στο σημερινό ανακοινωθέν η κεντρική τράπεζα απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της ή να δεσμευτεί πως θα αποφύγει να προχωρήσει και σε νέες περικοπές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αν και υποστήριξε ότι πρόκειται να διερευνήσει τις συνέπειες του νομισματικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί «με στόχο να τεθεί σε προτεραιότητα η λίρα από όλα τα εργαλεία της»

Υποστήριξε δε, πως η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε στρεβλώσεις των αγορών συναλλάγματος και σε «μη υγιείς» διακυμάνσεις στις διεθνείς αγορές, όπως και στην άνοδο των τιμών τροφίμων και των commodities σαν αποτέλεσμα των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διεθνείς αναλυτές επιμένουν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην τουρκική αγορά θα ενισχυθούν περαιτέρω ωθώντας τον δείκτη πάνω από το 40%, χωρίς να λείπουν δε, οι φωνές που μιλούν για άνοδο έως και στο 50%.

Η ίδια η κεντρική τράπεζα πρόκειται να δημοσιοποιήσει την αναθεωρημένη έκθεση της για την πορεία του πληθωρισμού για φέτος και την επόμενη διετία στις 27 Ιανουαρίου. Κατά την προηγούμενη έκθεση της, τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα είχε υποστηρίξει πως ο τιμάριθμος λιανικής θα «κλείσει» το 2022 στο 11,8%, ένα ποσοστό που ξένοι οίκοι θεωρούν ανέφικτο.

Τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Ιανουάριο θα δημοσιευτούν από την εθνική στατιστική υπηρεσία στις 3 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή