Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για το αν περνάνε στα τελικά τιμολόγια τις επιδοτήσεις της πολιτείας.

Αυτό έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι ερευνάται κατά πόσο είναι διαφανής η επισήμανση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής ολομέλειας, υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές αλλά και τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη σε 12 προμηθευτές για αντίστοιχες οφειλές το 2021.

Ο πρόεδρος της Αρχής επεδίωξε ουκ ολίγες φορές να στείλει μήνυμα στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τη συμμόρφωση των παικτών στη νομοθεσία λέγοντας: «Δεν είμαστε αποικία… είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει πλαίσιο και εποπτεία…»

Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στην χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην Ε.Ε. αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.

Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σχολιάζοντας πρόσφατο report του HEPI που δημοσίευσε ο ot.gr σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνανε τις επιδοτήσεις για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση

Πρωτοβουλίες

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε επίσης και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς.

Όπως είπε ερευνά τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.

Πρόβλεψη για τις τιμές

Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωση τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023.

Κατά τον ίδιο η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια