
Σε εξέλιξη βρίσκονται έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για το αν περνάνε στα τελικά τιμολόγια τις επιδοτήσεις της πολιτείας.
Αυτό έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας. Ο κ. Δαγούμας είπε επίσης ότι ερευνάται κατά πόσο είναι διαφανής η επισήμανση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο ίδιος επιχείρησε να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του έργου της Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής ολομέλειας, υπενθυμίζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε πέντε προμηθευτές ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Διαχειριστές αλλά και τους ελέγχους που είναι σε εξέλιξη σε 12 προμηθευτές για αντίστοιχες οφειλές το 2021.
Ο πρόεδρος της Αρχής επεδίωξε ουκ ολίγες φορές να στείλει μήνυμα στην αγορά ενέργειας αναφορικά με τη συμμόρφωση των παικτών στη νομοθεσία λέγοντας: «Δεν είμαστε αποικία… είμαστε ευρωπαϊκή χώρα και υπάρχει πλαίσιο και εποπτεία…»
Σχετικά με τις τιμές ρεύματος τόσο στην χονδρεμπορική αγορά όσο και στη λιανική, ο κ Δαγούμας υποστήριξε παρουσιάζοντας στοιχεία πως η Ελλάδα κινείται κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αν και όπως διευκρίνισε στη χονδρεμπορική η χώρα μας κινείται σε υψηλά επίπεδα στην Ε.Ε. αποδίδοντας τις τιμές στη γειτονική αγορά της Ιταλίας που επηρεάζει την περιοχή της Βαλκανικής.
Σε σχέση με τη λιανική αγορά και αναφορικά με την τιμή ρεύματος ο κ. Δαγούμας σχολιάζοντας πρόσφατο report του HEPI που δημοσίευσε ο ot.gr σημείωσε ότι οι τελικές τιμές που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν την Αθήνα και τον μήνα Δεκέμβριο δεν περιλαμβάνανε τις επιδοτήσεις για αυτό και η πρωτεύουσα της χώρας εμφανιζόταν στην έκτη υψηλότερη θέση
Πρωτοβουλίες
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε επίσης και σε πρωτοβουλίες που ετοιμάζει για την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς.
Όπως είπε ερευνά τη θέσπιση ενεργειακού διαμεσολαβητή προκειμένου οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αυτόν για την επίλυση διαφορών με τους προμηθευτές ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια έκανε γνωστό ότι σε δύο μήνες θα είναι έτοιμα τα νέα έντυπα των λογαριασμών ρεύματος Μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία για το αν ένα τιμολόγιο είναι σταθερό, κυμαινόμενο με όριο ή χωρίς όριο.
Πρόβλεψη για τις τιμές
Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για τις προβλέψεις της Αρχής αναφορικά με την πορεία των τιμών ενέργειας, σχολίασε πως εκτιμά την αποκλιμάκωση τους προς τον Απρίλιο του 2022 αλλά μεγαλύτερη υποχώρηση αναμένεται το 2023.
Κατά τον ίδιο η κατάσταση παραμένει ευμετάβλητη.


Latest News

Η Γερμανία επιταχύνει την ενεργειακή απεξάρτηση
Στα σκαριά νέο σχέδιο μαζικών επενδύσεων στις ΑΠΕ μέχρι το 2030

Τι απαντά η Energean στα περί ευνοϊκής διάταξης για την Καβάλα
Η ανακοίνωση της ετιαρείας και το εξαντλημένο κοίτασμα

Γερμανία: Προμηθευτές ενέργειας υπό το φάσμα χρεοκοπίας
Στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προλάβει τα χειρότερα στον ενεργειακό τομέα αναφέρεται ο Τύπος

Μεντβέντεφ: Πώς το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 400 δολάρια το βαρέλι
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας σχολίασε την ιαπωνική πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

«Γρίφος» οι λογαριασμοί ρεύματος για το 29% των καταναλωτών
Τι έδειξε έρευνα της Prorata για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Πότε θα δοθούν τα χρήματα από το Power Pass
Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Eπιδότηση ρεύματος για όλους τους οικιακούς καταναλωτές
Στα 722 εκ. ευρώ το πακέτο ενισχύσεων

Δείτε Live τις ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση ρεύματος Ιουλίου
Από τις 10 Ιουλίου τίθεται σε ισχύ ο νέος μηχανισμός παρέμβασης

Παρατείνεται το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή»
Μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουλίου μπρούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι

Τεράστιο κοίτασμα πετρελαίου στην Αρκτική ανακάλυψε η Ρωσία
Οι ανακοινώσεις της Rosneft