Εάν η Ουκρανία είναι το πιο επικίνδυνο μέτωπο στην αντιπαράθεση της Δύσης και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία, στην περίπτωση της Κίνας το επίκεντρο βρίσκεται αλλού: Στην Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου το Πεκίνο επιδιώκει να εδραιώσει την κυριαρχία του.

Παρά δε το γεγονός ότι η προσοχή όλων είναι αυτή την περίοδο στραμμένη στη βορειοανατολική Ευρώπη, οι εξελίξεις στον Ειρηνικό είναι επίσης ανησυχητικές. Το μαρτυρά δε, εκτός των άλλων, η παρουσία δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην περιοχή, μαζί με τα δεκάδες σκάφη που τα συνοδεύουν.

Μήνυμα ισχύος

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Άμυνας και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έχουν εισέλθει δύο ναυτικές μοίρες, με επικεφαλής τα αεροπλανοφόρα USS Carl Vinson και USS Abraham Lincoln. Στόχος είναι, όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον, η πραγματοποίηση ασκήσεων και η παροχή έμπρακτων εγγυήσεων προς τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι δεν θα επιτραπεί η απόλυτη κυριαρχία της Κίνας και θα προασπισθεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

«Επιχειρήσεις όπως αυτή μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε την αξιοπιστία των μαχητικών μας δυνατοτήτων, να παρέχουμε εγγυήσεις στους συμμάχους και εταίρους μας και να διαμηνύσουμε ως ναυτικό την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την περιφερειακή σταθερότητα και να αντιμετωπίσουμε τις κακόβουλες επιρροές», τόνισε ο διοικητής του ενός από τα δύο αεροπλανοφόρα.

«Πρέσινγκ» από το Πεκίνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την ανακοίνωση της Ταϊβάν για τη νέα επίδειξη δύναμης που πραγματοποίησε η Κίνα. Συγκεκριμένα, η Ταϊπέι έκανε λόγο για 39 κινεζικά αεροσκάφη – μαχητικά, βομβαρδιστικά και ηλεκτρονικού πολέμου – τα οποία βρέθηκαν στη εναέρια ζώνη έγκαιρης προειδοποίησης της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα επιχειρήσει σχετικά σύντομα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του την Ταϊβάν, μην αποκλείοντας ακόμη και τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Όσο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, συνεχίζεται η κατασκευή τεχνητών κινεζικών βάσεων σε ατόλες της περιοχής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα