Μισογεμάτο ήταν το ποτήρι των επιδόσεων της Johnson & Johnson για το τέταρτο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός πως οι σταθερά υψηλές πωλήσεις του εμβολίου της θα συνεχίσουν να αποτελούν μια ζωτική πηγή εσόδων και για το 2022.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας εκτινάχθηκαν στα 4,74 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή σε τριπλάσια επίπεδα από την αντίστοιχη περίοδο του 2020, όταν τα κέρδη της είχαν κινηθεί στα 1,74 δισ. δολάρια. Έτσι, τα κέρδη της ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 2,13 δολάρια για το τρίμηνο, ήτοι δηλαδή σχεδόν στα αναμενόμενα επίπεδα των αναλυτών που περίμεναν 2,12 δολάρια.

Ωστόσο, τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 24,8 δισ. δολάρια, ήτοι δηλαδή κατά 10,4% υψηλότερα από την περσινή περίοδο, αλλά χαμηλότερα από τα 25,19 δισ. που ανέμεναν οι αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό πως η αγορά απογοητεύτηκε με την μετοχή της εταιρείας να χάνει έδαφος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Οι συνολικές πωλήσεις για τη χρονιά αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 93,7 δισ. δολάρια, αν και τα έσοδα από το εμβόλιο αναμένεται να συνεχίσουν να είναι πηγή… χρυσού για την εταιρεία με τις πωλήσεις να εκτιμάται πως θα ανέβουν μεταξύ των 98,9 δκαι 100,4 δισ. δολαρίων το 2022 και τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται στα 10,40 με 10,60 δολάρια για τη χρονιά.

Παρά το γεγονός πως η επίδοση του εμβολίου της εταιρείας φαίνεται να είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα εμβόλια mRNA, ειδικά έναντι της Όμικρον, με αποτέλεσμα να μην έχει μπει και στα προγράμματα ενισχυτικών δόσεων στις περισσότερες χώρες, η εταιρεία περιμένει ένα νέο κύμα πωλήσεων του εμβολίου της που θα της αποφέρει από 3 έως 3,5 δισ. δολάρια τη φετινή χρονιά.

Στα επίπεδα αυτά οι πωλήσεις του εμβολίου θα είναι ουσιαστικά υψηλότερες από το 2021, όταν και πούλησε εμβόλια αξίας 2,38 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο νέος CEO, Χοακίν Ντουάτο, η ανοδική πορεία του δολαρίου σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε πρώτες ύλες λειτούργησαν σαν ανασχετικός παράγοντας, ειδικά για συγκεκριμένους κλάδους, όπως αυτός των καταναλωτικών προϊόντων ειδών υγιεινής και ο κλάδος ιατρικού εξοπλισμού. Όμως, η πίεση αυτή αναμένεται να καταλαγιάσει σταδιακά με το δεύτερο εξάμηνο του 2022 να εμφανίζεται πολύ πιο ισχυρό σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Επίσης, δεν εκτιμάται πως θα επηρεάσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν δρομολογηθεί.
Ο όμιλος έχει ανακοινώσει πως θα προχωρήσει στη διάσπαση του κλάδου των καταναλωτικών προϊόντων από αυτόν του φαρμακευτικού και ιατρικού κλάδου δημιουργώντας δύο χωριστές εταιρείες. Η διαδικασία της διάσπασης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως