Υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με εκείνες που προέβλεπαν τον προηγούμενο Οκτώβριο εκτιμούν τώρα οι αναλυτές ότι θα διαμορφωθούν για τον άνθρακα το 2022 στην ευρωπαϊκή αγορά, ως συνέπεια της διατήρησης υψηλών τιμών στο φυσικό αέριο.

Όπως επισημαίνουν, οι υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο ωθούν τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χρήση περισσότερου άνθρακα –αν και πιο ρυπογόνου- αυξάνοντας και τη ζήτηση για άδειες χρήσης άνθρακα.

Η τιμή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων της ΕΕ (EUAs) αναμένεται να διαμορφωεί κατά μέσο όρο σε 84,14 ευρώ ανά τόνο το 2022 και 91,71 ευρώ το 2023, σύμφωνα με επτά αναλυτές οι οποίοι μίλησαν στο Reuters. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση κατά 27,2% και 38,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Οκτωβρίουυ.

Στην πρώτη τους πρόβλεψη για τις τιμές του 2024, οι αναλυτές κάνουν λόγο για 94,11 ευρώ τον τόνο κατά μέσο όρο.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ETS) της ΕΕ, που έχει στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη βιομηχανία, επιβάλλει στη βιομηχανία, στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και στις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να πετύχει  τους κλιματικούς στόχους της.

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η διατήρηση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, λόγω του προβληματισμού σε σχέση με τις ροές από τη Ρωσία, την κλιμάκωση των εντάσεων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και την τύχη του Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία, αύξησε τις άδεις χρήσης άνθρακα.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν πιο οικονομικό για ορισμένες μονάδες να καίνε άνθρακα, ο οποίος εκπέμπει περίπου τις διπλάσιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με το φυσικό αέριο.

«Η καμπύλη εναλλαγής αερίου σε άνθρακα εξακολουθεί να ποδηλώνει ότι ο άνθρακας θα είναι πιο αποδοτικός ως προς το κόστος από το φυσικό αέριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, δείχνοντας μια πιθανή ανοδική επίδραση στην τιμή δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων της ΕΕ», δήλωσε η Goda Aglinskaite, αναλυτής αγοράς άνθρακα στο ClearBlue.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του άνθρακα θα μπορούσαν να πέσουν εάν πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου και μειωθεί η χρήση άνθρακα.

Το συμβόλαιο αναφοράς του Δεκεμβρίου 2022 κινείται γύρω από τα 85 ευρώ τον τόνο, έχοντας αυξηθεί σχεδόν κατά 150% το 2021, αφού η Ευρώπη ανακοίνωσε αυστηρότερα κλιματικά μέτρα και οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν σε υψηλά ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης