
Τρόφιμα, χημικά, πρώτες ύλες, ποτά και καπνός αλλά και διάφορα βιομηχανικά προϊόντα συνθέτουν τους κλάδους-πρωταγωνιστές των ελληνικών εξαγωγών σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Πέρα από τα καύσιμα-πετρελαιοειδή, πρόκειται για τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό αποτύπωμα και ισχυρή ανταγωνιστικότητα δεδομένων των συνθηκών και καταφέρνει να ξεχωρίζει σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικά, η κατηγορία των τροφίμων έχει τεράστιες προοπτικές λόγω της στροφής των καταναλωτών στη μεσογειακή διατροφή και σε πιο υγιεινά προϊόντα διατροφής.
Παράγοντες του κλάδου εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η χώρα μπορεί παρά τις αντίξοες συνθήκες να συνεχίσει τη δυναμική ανάπτυξη των εξαγωγών, προς όφελος των θέσεων εργασίας και των δημόσιων οικονομικών.
«Οι έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να κρατήσουν ψηλά τη σημαία της χώρας μας και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός πως οι ελληνικές επιχειρήσεις κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, έχοντας ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση» σημειώνει με έμφαση η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρα Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, θεωρείται εφικτός στόχος η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε επίπεδα άνω των 40 δισ. ευρώ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο θα περιλαμβάνει στο παιχνίδι της εξωστρέφειας και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Ο ρόλος των ΜμΕ
Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή το 2% του συνόλου των επιχειρήσεων της χώρας πραγματοποιεί το 50% των ελληνικών εξαγωγών, ενώ το υπόλοιπο 98% (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) μοιράζεται το υπόλοιπο 50%. Καταλυτικό ρόλο παίζει η στήριξη στον τομέα της χρηματοδότησης, αλλά και οι παρεμβάσεις για την ανακούφιση από τις υπέρογκες αυξήσεις στο ενεργειακό και μεταφορικό κόστος, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Βάσει έρευνας πεδίου του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ στις επιχειρήσεις-μέλη του, περίπου το 25% των επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό δήλωσε ότι το μεταφορικό κόστος αυξήθηκε το 2021 πάνω από 100% σε σχέση με το 2020 και το 2019, ενώ το 45% δήλωσε ότι η αύξηση αυτή θα επηρεάσει πολύ ή πάρα πολύ τις εξαγωγικές του επιδόσεις. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το 42% δήλωσε πως θα επηρεάσει πολύ ή πάρα πολύ τις εξαγωγές του.
Το πρόσθετο αυτό βάρος αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για επιχειρήσεις και οικονομία. Από εκεί και πέρα, οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και στην περαιτέρω ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, άμεσων και έμμεσων.


Latest News

Κόλλιας (ΟΕΕ): Παροχή κινήτρων για τον εταιρικό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων
Στη σωστή κατεύθυνση κινείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα κίνητρα ανάπτυξης των επιχειρήσεων, κατά τον πρόεδρο του ΟΕΕ

Ποιες εταιρείες μπορούν να ενταχθούν στον Αναπτυξιακό
Στις τράπεζες έχουν γίνει αιτήσεις άνω των δύο δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης

Βλαστός: Αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας
Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΤΑΔ στην αξιοποίηση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της

Παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές - Από τον Ιούλιο η αποπληρωμή της Επιστρεπτέας
Την παράταση έως το τέλος Ιουλίου της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση ή την πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. Θα διατηρηθεί ο χαμηλός ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του 2022

ΕΝΦΙΑ: Βήμα - βήμα η εκτύπωση των εκκαθαριστικών και τα SΟS για να γλιτώσετε φόρους
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

Σε καθοδική πορεία το ταμειακό πρωτογενές έλλειμμα [Πίνακας]
Το ύψος εσόδων και δαπανών

Ποιος πλειοδότησε για το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στον Ταύρο - Άγονος ο διαγωνισμός για μαρίνα Ιτέας
Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο έχει επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου»

Σε πτωτική πορεία η ανεργία και τον Μάρτιο [Πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία

Παίρνουν την ανηφόρα τα καύσιμα - Εκτόξευση της βενζίνης στα 3 ευρώ το λίτρο
Σε απόγνωση έχουν βρεθεί οι οδηγοί

Κίνητρα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών»