Με μικρές ποσότητες ξεκίνησε η εμπορική σεζόν για τις εξαγωγές φράουλας και ντομάτας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία επεξεργάζεται ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), από τις αρχές του χρόνου και έως τις 28 Ιανουαρίου 2022 οι εξαγωγές φράουλας ήταν 2.523 τόνοι έναντι 2.623 τόνους που ήταν πέρσι την αντίστοιχη περίοδο, ενώ οι εξαγωγές ντομάτας ήταν 1.944 τόνοι (οι αντίστοιχες ποσότητες πέρσι ήταν 2.812 τόνοι).

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε η εξαγωγή πορτοκαλιών και μανταρινιών. Για τα πορτοκάλια και τη νέα χρονιά η ροή εξαγωγών είναι χαμηλή, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, η κατανάλωση επίσης, ενώ όπως σχολιάζει ο Σύνδεσμος Incofruit, οι τιμές πιέζονται ακόμη περισσότερο λόγω αυξημένων πωλήσεων Ισπανικών προϊόντων και για τις χώρες της Βαλκανικής από υπερπροσφορά σε χαμηλές τιμές από την Τουρκία. Για τα μανταρίνια η ζήτησης παραμένει σταθερή,

Στην δύσκολη εμπορική περίοδο των πορτοκαλιών, έρχονται να προστεθούν και οι ζημιές από τις τελευταίες χιονοπτώσεις και τον παγετό. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, ορισμένες σημαντικές περιοχές καλλιέργειας εσπεριδοειδών της χώρας μας κυρίως στην Ανατολική Πελοπόννησο υπέστησαν την σφοδρότητα των χιονοπτώσεων.

Παράλληλα, οι περιοχές παραγωγής στην Δυτική Πελοπόννησο αντιμετώπισαν  προβλήματα εκτός των εσπεριδοειδών και η παραγωγή φράουλας. «Δεδομένου ότι τα αντιπαγετικά συστήματα σε κάποιες περιοχές, λόγω διακοπής ρεύματος, δεν λειτούργησαν οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες. Είναι πολύ νωρίς για εκτίμηση των ζημιών στους καρπούς ή τα δέντρα», επισημαίνεται.

Οι υπόλοιπες εξαγωγές φρούτων

Συνεχίζονται με χαμηλούς ρυθμούς οι εξαγωγές μήλων και από 1/9-28/1/22 ανέρχονται σε 33.254 τόνους σημειώνοντας μείωση κατά  28,4% συγκριτικά με την πέρσι, οι οποίες ανήλθαν σε 21.701 τόνους.

Από 1/9/2021 έως και 28/1/2022 οι αναγγελίες φορτίων καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων, αφορούσαν 118.631 τόνους, αυξημένες κατά 9,5% εκ των οποίων προς τρίτες εκτός ΕΕ χώρες ήταν 33.100 τόνοι, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,9% (28.546 τόνοι πέρσι).

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ανέρχεται σε 61.064 τόνους, μειωμένη κατά 15,9%.

Εμπάργκο Λευκορωσίας- επιπτώσεις

Στις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών από το εμπάργκο της Λευκορωσίας, επισημαίνει σε δήλωσή του ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης. Να σημειωθεί ότι το 2020 η Λευκορωσία εισήγαγε από την Ελλάδα 15.717 τόνους φρούτων και λαχανικών.

«Το εμπάργκο της Λευκορωσίας ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2022, επηρεάζοντας τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών της χώρας μας. Προβλέπεται ότι θα ισχύσει για περισσότερο από 6 μήνες και θα θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τη θέση των νωπών προϊόντων. Ο τομέας των νωπών προϊόντων είναι ευαίσθητος στις τιμές από την διατάραξη της ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης στις καταναλωτικές αγορές, με περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπιση των περιορισμών, που προέρχονται από πολιτικές διαμάχες και όχι από τον ανταγωνισμό», σημειώνει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO