Μειώθηκε η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό που παρατηρήθηκε τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,4% τον Νοέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα μειωνόταν κατά 0,6%.

Τα στοιχεία συμπεριλήφθηκαν στην χθεσινή ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο αυξήθηκε 6,9% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο του 2021.

Μια εξήγηση για τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών είναι ότι οι Αμερικανοί ξεκίνησαν τις γιορτινές αγορές τους τον Οκτώβριο, καθώς υπήρξε ανησυχία για τα άδεια ράφια των καταστημάτων, ενώ η εξάπλωση της ‘Ομικρον  έφερε περιορισμό σε πολυσύχναστα μέρη όπως η εστίαση.

Οι ελλείψεις λόγω των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού διατήρησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) αυξήθηκε κατά 0,4% το Δεκέμβριο μετά την άνοδο 0,6% τον Νοέμβριο. Στο 12μηνο, ο δείκτης σημείωσε 5,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1982.  Ο δομικός PCE, εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,5% το Δεκέμβριο και 4,9% από τον Δεκέμβριο του 202ο, σημειώντας τη  μεγαλύτερη άνοδο από το 1983. Σημειώνεται ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς πληθωριστικούς δείκτες που παρακολουθεί η Federal Reserve.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή