Ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 επιταχύνθηκε ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, αν και η επιτάχυνση περιορίστηκε από την εξάπλωση της Όμικρον που έφερε περιορισμό στις προσλήψεις και προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε 6,9% σε ετήσια βάση την περίοδο από τον Οκτώβριο ως το Δεκέμβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 5,5%.

Η μεταβολή αποθεμάτων, η  έντονη καταναλωτική δραστηριότητα όπως αντικατοπτρίζεται στις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, οι εξαγωγές και οι επιχειρηματικές δαπάνες έδωσαν ώθηση στην ανάπυξη. Η καταναλωτική δραστηριότητα, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, αυξήθηκε κατά 3,3% το τρίμηνο. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις, δείκτης των επιχειρηματικών δαπανών, αυξήθηκαν κατά 32%.

Το ΑΕΠ για το 2021 σημείωσε αύξηση 5,7%, ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης  από το 1984, μιας και  οι ΗΠΑ προσπάθησαν  να απομακρυνθούν από την άνευ προηγουμένου πτώση της δραστηριότητας κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.


Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή