Η Federal Reserve θα μπορούσε να προχωρήσει στη μείωση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της νωρίτερα από προηγούμενες φορές και αυτή η επιθετική κίνηση θα της επέτρεπε να προχωρήσει  σε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων, δήλωσε η πρόεδρος της Federal Reserve του Κάνσας Σίτυ, Έσθερ Τζωρτζ.

Η Fed έδωσε σήμα στην τελευταία συνεδρίαση  για αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο, ενώ αναμένεται να μειώσει τον ισολογισμό της αξίας 8 τρισ. δολαρίων σε ομόλογα μέσα στη χρονιά. Η Τζώρτζ υποστηρίζει ότι και οι δύο ενέργειες είναι συνδεδεμένες με την άρση της έκτακτης υποστήριξης που παρείχε η κεντρική τράπεζα κατά την διάρκεια της πανδημίας.

«Η μείωση του ισολογισμού  είναι πιθανό να επηρεάσει την πορεία των επιτοκίων και το αντίστροφο», είπε η Τζορτζ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Οικονομική Λέσχη της Ιντιάνα.«Για παράδειγμα αν είμαστε πιο επιθετικοί στη συρρίκνωση του  ισολογισμού, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων». Η Τζορτζ υποστήριξε ότι μια διαφορετική προσέγγιση στην οποία η κεντρική τράπεζα συνδυάζει μια «απότομη διαδρομή» ως προς τις αυξήσεις επιτοκίων με πιο μέτριες μειώσεις στον ισολογισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους οικονομικούς κινδύνους.

Εξήγησε ότι ένα τέτοιο σενάριο όπου η Fed αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια ενώ διατηρεί έναν μεγάλο ισολογισμό «θα μπορούσε να ισοπεδώσει την καμπύλη αποδόσεων» και πρόσθεσε ότι θα ήταν σκόπιμο η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει νωρίτερα στη μείωση του ισολογισμού.

Διαβάστε επίσης: Ντάλι – Fed: Τον Μάρτιο η πρώτη αύξηση επιτοκίων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή