H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσε να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων ήδη από την επόμενη συνεδρίαση του Μαρτίου (τον Φεβρουάριο δεν συνεδριάζει), υπογράμμισε η πρόεδρος της Federal Reserve του Σαν Φρανσίσκο Μέρι Ντάλι. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν είναι καλό να υπάρξει υπερβολική αντίδραση και αυστηροποίηση της πολιτικής πολύ γρήγορα.

«Όταν προσπαθείς να μεταφέρεις μια οικονομία από την εξαιρετική υποστήριξη σε μια οικονομία που θα τη βάλει σταδιακά σε μια αυτοσυντηρούμενη πορεία, πρέπει να ακολουθείς τα δεδομένα, και να προχωράς σταδιακά και όχι επιθετικά», είπε η Ντάλι, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Reuters Breakingviews.

Επίσης, εκτίμησε ότι τα αμερικανικά επιτόκια μπορεί να φτάσουν στο 1,25% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν τα επιτόκια τον Μάρτιο για να περιορίσουν τον ισχυρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για την πορεία της πολιτικής στη συνέχεια, λέγοντας ότι θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστικ, δήλωσε στους Financial ότι εξακολουθεί να προβλέπει τρεις αυξήσεις το 2022, αλλά θα υποστήριζε και περισσότερες συμπεριλαμβανομένης μίας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης — εάν το δικαιολογούν τα δεδομένα. «Κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι σε κάθε συνάντηση», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή