Πρόταση στην DG COMP για υψηλότερη επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος σε επιχειρήσεις με μεγάλη έκθεση στο ενεργειακό κόστος κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό έκανε γνωστό σήμερα ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, όπου είχε προσκληθεί προκειμένου να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών του ΕΕΑ για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο υπουργός «έχουμε καταθέσει πρόταση στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε για συγκεκριμένες επιχειρήσεις η επιδότηση να καλύπτει το 75% των αυξήσεων των τιμών ρεύματος, από το 50% που ήταν τον Ιανουάριο». Σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική πρόταση αφορά κλάδους που είναι «πιο ευάλωτοι στο υψηλό ενεργειακό κόστος». Ως προς τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου είπε πως εξαρτάται από το πότε η DG COMP θα δώσει την απάντηση. «Αν δοθεί άμεσα και είναι θετική στο αίτημα μας τότε το μέτρο θα τρέξει από τον Φεβρουάριο».

Συνολικά ως προς τις επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για τον Φεβρουάριο, ο κ. Σκρέκας είπε πως δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος τους.

Πακέτο μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας

Πέραν αυτού του μέτρου των ενισχύσεων, για το οποίο ο υπουργός παρατήρησε πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην εκτροχιάσουμε τον προϋπολογισμό», ανήγγειλε και σειρά άλλων παρεμβάσεων που δρομολογεί η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του έτους για την εξοικονόμηση ενέργειας των επιχειρήσεων:

  1. Την προκήρυξη προγράμματος «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις ύψους 450 εκ. ευρώ με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων.
  2. Τη δυνατότητα επιδότησης επιχειρήσεων, όπως σε ξενοδοχεία και εστιατόρια για την κατασκευή συστημάτων φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης ενέργειας σε όμορα οικόπεδα αλλά και στις στέγες. Σκοπός είναι οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα της αυτόνομης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  3. Τις επόμενες μέρες ανοίγει πλατφόρμα στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε επιχειρήσεις που ηλεκτοδοτούνται από κορεσμένο δίκτυο διανομής ρεύματος να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να αξιοποιήσουν το net metering.

Κίνδυνος για λουκέτα

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου προλογίζοντας τον υπουργό ΠΕΝ μίλησε για το υψηλό ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις: «Ο μεγαλύτερος βραχνάς για τις επιχειρήσεις είναι το ενεργειακό κόστος. Οι μικρομεσαίοι οδηγούνται στο λουκέτο αν συνδυαστούν και οι επιπτώσεις που επωμίζονται από την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια