
Ρόλο… ειρηνοποιού διεκδικεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας/Δύσης εκμεταλλευόμενος την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Άγκυρας-Κιέβου και την ειδική σχέση που έχει αναπτύξει με το Κρεμλίνο. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Reuters, θα μεταβεί στην Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου.
Η πρόθεση του Τούρκου προέδρου να ταξιδέψει στο Κίεβο ήταν ήδη γνωστή εδώ και μέρες, καθώς το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει συνεχώς φέρνοντας πιο κοντά μια ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Θέλοντας να αποτρέψει ή τουλάχιστον να δείξει πως προσπαθεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ο Ερντογάν θα επισκεφτεί την Ουκρανία για συνομιλίες με τον ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο Ερντογάν θα μεταφέρει στον Ζελένσκι μηνύματα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή της αύξησης της έντασης και της δημιουργίας μιας συμπλοκής» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.
Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία αφορά και την Κίνα – Η Ταϊβάν και ο «άξονας» με τη Ρωσία
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης σχέδια για μια επίσκεψη και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, αμέσως μετά το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο, με αφορμή την πρεμιέρα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων και με σκοπό να προχωρήσει σε συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία. Οι αγώνες ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου. Προφανώς λοιπόν στόχος του Ερντογάν είναι να έχει ήδη επιστρέψει από το Κίεβο και να μπορεί να ενημερώσει προσωπικά τον Πούτιν για τα όσα συζητήθηκαν με την ουκρανική ηγεσία.
«Αναμένουμε και τις δύο συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος. Αν και από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε πάρει αποστάσεις από την ρωσική επιθετικότητα στο Ουκρανικό υποστηρίζοντας πως θα ήταν απερισκεψία από την πλευρά της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία. Επίσης είχε ξεκαθαρίσει πως, στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.


Latest News

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργειών και οι προοπτικές συμμετοχής των ελληνικών εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας σε εγχώρια και ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Συναντήσεις Τζιτζικώστα με Airbus και Boeing
Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η νέα πολιτική της ΕΕ για τις αερομεταφορές και τη νέα Στρατηγική για τις Αερομεταφορές

Παράταση μέχρι 15 Ιουνίου για τα ακαθάριστα οικόπεδα - Πώς θα κάνετε τη δήλωση
Την παράταση ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε ότι ο καθαρισμός των οικοπέδων προστάτεψε πέρυσι περιουσίες και βοήθησε την Πυροσβεστική.

Πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα μετά τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη; - Τι απαντούν σεισμολόγοι
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό, ενώ ξύπνησε άσχημες αναμνήσεις – Σεισμολόγοι απαντούν για το εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα

Τραμπ: Νομίζω έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία – Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον Ζελένσκι
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το βράδυ χθες Τετάρτη (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο πως θεωρεί ότι έχει κλείσει «συμφωνία με τη Ρωσία»

Απλώνοντας μέχρι εκεί που αντέχει η τσέπη
Η μεγάλη υπόθεση ωστόσο για τη χώρα, το σημαντικό εάν πηγαίνουμε στη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση είναι ξανά το παλιό αυτό που παρακολουθούσαμε στα «μαύρα» χρόνια