Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη διευρύνθηκε τον περασμένο μήνα καθώς μειώθηκαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο, η βελτίωση δεν κατανεμήθηκε ομοιόμορφα στις χώρες μέλη και τα εργοστάσια εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

Στις 58,7 μονάδες, υψηλό πέντε μηνών, αυξήθηκε ο PMI μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίζει η IHS Markit, έναντι 58 μονάδων τον Δεκέμβριο.

Ακόμη, ο υποδείκτης για τη βιομηχανική παραγωγή, που συνδιαμορφώνει τον σύνθετο PMI ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στις 3 Φεβρουαρίου, αυξήθηκε στο 55,4 από 53,8.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HIS Markit Κρις Γουίλιαμσον σχολίασε ότι τα στελέχη της μεταποίησης στην ευρωζώνη φαίνεται να αντιμετωπίζουν την Omicron καλύτερα από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, μέχρι στιγμής, αναφέροντας τις μεγαλύτερες βελτιώσεις παραγωγής και παραγγελιών σε διάστημα τεσσάρων μηνών τον Ιανουάριο.

«Η βελτίωση σε καμία περίπτωση δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την ευρωζώνη. [Φαίντεται] επιστροφή της ανάπτυξης στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στην Αυστρία σε αντίθεση με την ύφεση στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα και τη σχεδόν σταματημένη παραγωγή στη Γαλλία», ανέφερε ο ίδιος.

Οι τιμές των πρώτων υλών συνέχισαν να αυξάνονται, αν και με μικρότερες ταχύτητες από ό,τι τον Δεκέμβριο, και τα εργοστάσια μετακύλησαν μικρότερο μέρος από αυτές τις ανατιμήσεις στους καταναλωτές, επισημαίνει το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή