Η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας αναμένεται να φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών φέτος, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2021, ωστόσο οι παραδόσεις αυτής της χειμερινής περιόδου στην Ευρώπη ήταν πολύ χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Το 2021, η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 10% σε ετήσια βάση, φτάνοντας το ρεκόρ των 762 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm), ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά Φυσικού Αερίου.

Μόνο η Gazprom αντιπροσώπευε το 80% της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, με την παραγωγή του να πλησιάζει τα 513 bcm. Αυτό ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, αν και κάτω από την επίσημη παραγωγική ικανότητα της εταιρείας των 550 bcm, ανέφερε ο IEA.

Το 2022, οι εκτιμήσεις του οργανισμού αναφέρουν ότι η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου θα φτάσει σε νέο επίπεδο των 763 bcm.

Παρά την παραγωγή ρεκόρ φυσικού αερίου, η Ρωσία δεν έχει στείλει πολύ πάνω από τις συμβατικές της υποχρεώσεις στην Ευρώπη αυτή τη χειμερινή περίοδο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις, οδήγησε σε κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε υψηλές τιμές ρεκόρ που ανέβασαν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και επιβάρυνε πολλές επιχειρήσεις έντασης ενέργειας στην Ευρώπη.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2021, οι εξαγωγές αγωγών της Ρωσίας μειώθηκαν κατά σχεδόν 25%ετησίως λόγω των χαμηλότερων ροών διαμετακόμισης μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας και των μειωμένων παραδόσεων στην Τουρκία, ανέφερε ο IEA στην τριμηνιαία έκθεσή του.

Οι χαμηλές παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία φαίνεται να έχουν σφίξει τεχνητά την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA Fatih Birol, προσθέτοντας ότι τα ενεργειακά συστήματα «διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους» επειδή βασίζονται υπερβολικά σε έναν προμηθευτή για μια βασική πηγή ενέργειας.

«Βλέπουμε ισχυρά στοιχεία «τεχνητής στεγανότητας» στις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου, κάτι που φαίνεται να οφείλεται στη συμπεριφορά του κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου της Ρωσίας», έγραψε ο Birol σε ανάρτηση στο LinkedIn.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή