Πρεμιέρα με προβλήματα για το Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Εργοδοτών. Σήμερα Τρίτη 1 Φεβρουαρίου τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο, εν μέσω αμφισβητήσεων και αντιδράσεων από κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της διάταξης με την οποία θεσπίσθηκε το μητρώο, με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο 4808/2021.

Η ΟΤΟΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και προσέφυγα στο ΣτΕ κατά της διάταξης ενώ η ΓΣΕΕ με επιστολή της ζήτησε το «πάγωμα» της εφαρμογής της έως ότου  αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρά τις αντιδράσεις το υπουργείο Εργασίας προχώρησε χθες στην ανακοίνωση της έναρξης της λειτουργίας του μητρώου από την 1η Φεβρουαρίου, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με τα συνδικάτα.

Κατά το υπουργείο Εργασιας «πρόκειται για μέτρο που ενισχύει τη διαφάνεια στο συνδικαλισμό, καθώς από τα στοιχεία που θα καταχωρίζονται στο Μητρώο θα προκύπτει με σαφήνεια ποιο σωματείο εκπροσωπεί ποιους και πού εντοπίζονται σωματεία- ‘σφραγίδες’».

Το Μητρώο τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή ως βάση δεδομένων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, είναι προσβάσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση mitroaorganoseon.yeka.gov.gr και αποτελείται από τα εξής επιμέρους Μητρώα: Πρώτον, Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και δεύτερον, Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ. ΜΗ.Ο.Ε.).

Στην  υπουργική απόφαση δημιουργίας των μητρώων συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.) και εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) προβλέπεται ποινές για όσες οργανώσεις δεν εγγραφούν στο αντίστοιχο μητρώο. Συγκεκριμένα θα αναστέλλεται – για αυτές – το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τα δεδομένα των οργανώσεων  που θα τηρούνται στο μητρώο είναι: Στοιχεία Επωνυμίας, Έδρας και Επικοινωνίας, Στοιχεία Καταστατικού, Στοιχεία Εκλογικής Διαδικασίας και Οργάνων Διοίκησης (αριθμός μελών με δικαίωμα ψήφου, αριθμός μελών που ψήφισαν στις πιο πρόσφατες αρχαιρεσίες, σειρά εκλεγμένων μελών, σύνθεση οργάνων διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης), Οικονομικές Καταστάσεις και Μεγέθη, Πράξη Διάλυσης, Στοιχεία Δικαστικών Αποφάσεων.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Μητρώου προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Για παράδειγμα, για τον έλεγχο κατά πόσο μια  συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες, που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι σε κάθε περίπτωση, θα εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Οι αντιδράσεις

Ωστόσο, οξύτατες αντιδράσεις για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, εκδηλώνονται από τις περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Τρείς από αυτές – η  Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS-Ταχυδρομικές Υπηρεσίες – έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η διάταξη ως αντισυνταγματική και αντίθετη με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR).

Στις αιτήσεις τους, οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως και να κατοχυρώνει το δικαίωμα της απεργίας. Ταυτοχρόνως υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Η ΓΣΕΕ

Και η ΓΣΕΕ με επείγουσα επιστολή της προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στα «σοβαρά νομικά, αλλά και εφαρμοστικά προβλήματα, των διατάξεων του πρόσφατου νόμου 4808/2021, και ζήτησε να μην εφαρμοστούν έως ότου εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ».

Αναφέρεται συγκεκριμένα «στην υποχρέωση εγγραφής, υπό την απειλή αναστολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), καθώς και στη γενική υποχρέωση διάθεσης ψηφιακών μέσων για τη διεξαγωγή των συλλογικών διαδικασιών τους».

Οπως αναφέρει η ΓΣΕΕ, η εφαρμογή του ΓΕΜΗΣΟ οδηγεί σε φίμωση της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων ανασύροντας, τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας, και τις πρακτικές πλήρους ελέγχου της συνδικαλιστικής δράσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες