Με τα νοικοκυριά να έχουν γονατίσει από τις υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και μεταφορών (η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φθάνει σε πολλές περιοχές τα 2 ευρώ), το νέο –τρίτο- κύμα ακρίβειας που αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα, απειλεί να ισοπεδώσει την αγορά.

Ήδη απώλειες καταγράφονται όχι μόνο στη ζήτηση διαρκών αγαθών, παρότι διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, αλλά και στις πωλήσεις ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs), δηλαδή των κατηγοριών που περιλαμβάνουν είδη διατροφής, προϊόντα υγιεινής και ομορφιάς, φροντίδας σπιτιού κ.λπ. Εκτιμάται ότι τον Ιανουάριο οι συνολικές πωλήσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ σημείωσαν απώλειες πάνω από 6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα εάν εξαιρεθούν α προϊόντα bazaar, που κατέγραψαν άνοδο, οι κατηγορίες των FMCGs παρουσίασαν μεγαλύτερη πτώση.

Διαβάστε επίσης: ΕΒΕΘ: Ρευστότητα και ενεργειακό κόστος τα κύρια προβλήματα

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Τρόφιμα – Ποτά – Καπνός υποχώρησε έντονα τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 64,3 (από 85,5) μονάδες, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το περυσινό επίπεδο (112,6 μον.), σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του δημοσίευσε σήμερα το ΙΟΒΕ.

Έντονα πτωτικά κινείται και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Υφάσματα – Ένδυση – Υπόδηση, φθάνοντας στις 70,9 (από 100,9) μονάδες, επίπεδο χαμηλότερο και από το αντίστοιχο
περυσινό (75,6).

Ο λόγος για την υποχώρηση της ζήτησης είναι πως οι καταναλωτές δίνουν βαρύτητα στην αποπληρωμή υποχρεώσεων, περιορίζοντας τις αγορές τους στα είδη που θεωρούν απολύτως απαραίτητα.

«Κερασάκι» η κακοκαιρία

Στο κοκτέιλ της ακρίβειας το «κερασάκι» βάζει η κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών. Ήδη οι τιμές καταναλωτή για τα αγροτικά προϊόντα σημειώνουν σημαντικές αυξήσεις, ακόμη και πάνω από 1 ευρώ ανά κιλό σε κάποια είδη οπωροκηπευτικών, ενώ σύμφωνα με φορείς των παραγωγών η αύξηση του καλλιεργητικού κόστους άνω του 70%, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα κ.λπ., θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ανατιμητικές τάσεις.

Ποια είδη θα ανατιμηθούν τις επόμενες ημέρες

Την ίδια ώρα, αυξήσεις από 2 έως και 20 λεπτά του ευρώ αναμένονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής ανάγκης, όπως ζυμαρικά, αλεύρι, κονσέρβες, τυροκομικά, ξηρούς καρπούς, χυμούς, ελαιόλαδο, δημητριακά, καφέ, αλλά και προϊόντα υγιεινής, σαμπουάν, απορρυπαντικά, καθαριστικά, αλουμινόχαρτο και σακούλες σκουπιδιών.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στις ανατιμήσεις των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου, διάστημα κατά το οποίο οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν άνοδο σε πάνω από 20 βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως αλλαντικά, βούτυρα/μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, ζάχαρη, αρτοσκευάσματα, αυγά, απορρυπαντικά και χαρτικά.

Αντιμέτωπα με αυξήσεις 30% τα νοικοκυριά

Ανατιμήσεις πάνω από 30% το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προέβλεψε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύσει όλο το 2022.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τρόφιμα και ενέργεια εκτοξεύουν τις τιμές

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.

Ρεκόρ πληθωρισμού

Μια πρώτη εικόνα για το τι ακολουθεί αναμένεται αύριο, καθώς η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) θα δημοσιεύσει τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών έκλεισε στο 4,4% στην Ελλάδα, με τον τιμάριθμο να ξεπερνά το 5%.

Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, τον Ιανουάριο αναμένεται να σημειωθεί περαιτέρω άνοδος του τιμάριθμου. Ωστόσο, το ύψος της τελικής τιμής του πληθωρισμού στη χώρα μας θα κριθεί από την πορεία του κλαδικού δείκτη των ειδών διατροφής, αναφέρεται από τους αναλυτές. Με δεδομένο ότι ήδη πολλά προϊόντα στα ράφια και τα ψυγεία των αλυσίδων της οργανωμένης λιανικής έχουν ακριβύνει μέσα στον Ιανουάριο, η καταγραφή νέας αύξησης είναι πολύ πιθανή, επισημαίνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία