Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει τις χώρες που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις πιθανές κυρώσεις που επιβληθούν από δυτικές κυβερνήσεις, δήλωσε την Τετάρτη η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε σε εκδήλωση της Washington Post Live ότι οι κυρώσεις αναπόφευκτα θα διακόψουν ορισμένες οικονομικές συναλλαγές και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ιδιαίτερα εάν η Ρωσία αποσυνδεθεί από το δίκτυο χρηματοοικονομικών συναλλαγών SWIFT.

«Εάν βρεθούμε σε μια κατάσταση, στην οποία υπάρχουν δευτερογενείς επιπτώσεις που απαιτούν περισσότερη δέσμευση από το ΔΝΤ για άλλες χώρες, φυσικά θα είμαστε εκεί. Έχουμε ακόμη περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια δανειστική ικανότητα», είπε η Γκεοργκίεβα.

Στη συνέχεια έκανε έκκληση να βρεθεί μια ειρηνική λύση στην κρίση που, εκτός των άλλων, απειλεί και την παγκόσμια ανάπτυξη. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις απλώς καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη, σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και παρατηρούμε ήδη τις επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας», απάντησε σε ερώτηση της εφημερίδας. «Ελπίζουμε πραγματικά να υπάρξει μια διπλωματική λύση για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και επειδή είναι αναγκαία η βιώσιμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας», πρόσθεσε.

Ζήτησε να υπάρξει μια «ρεαλιστική» προσέγγιση του ζητήματος και να αποφευχθούν η κλιμάκωση και οι κυρώσεις εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, καθώς «αναπόφευκτα» θα υπήρχαν συνέπειες για όλον τον κόσμο.

Η Γκεοργκίεβα υπενθύμισε ότι το Ταμείο υλοποιεί ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 2,2 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία και είναι έτοιμο να παράσχει πρόσθετη στήριξη, εάν χρειαστεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή