Ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας, που ήταν η πρώτη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που αύξησε τα επιτόκια, αναμένεται να προχωρήσει αύριο σε μία δεύτερη αύξηση επιτοκίων κατά 0,25% στο 0,50%, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους ώστε να προσαρμοστούν στον ποιο «γερακίσιο» τόνο των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την πορεία της ανόδου των επιτοκίων στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη.

Στις πιο επιθετικές τους προβλέψεις μάλιστα, δεν αποκλείουν η fed τον Μάρτιο να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% και όχι κατά 0,25% όπως αναμένεται ή συνολικά εφέτος να προχωρήσει σε 6-7 αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% η κάθε μία, ενώ από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων εφέτος, καθώς παρά το γεγονός ότι οι προθεσμιακές αγορές αναμένουν δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στο β΄ εξάμηνο εφέτος, από τις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες μόνο η Deutsche Bank αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 22 Δεκεμβρίου.

Με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να σημειώνει πάντως νέο ιστορικό υψηλό τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μεγάλη υποχώρηση και ενισχύοντας την άποψη ότι οι πιέσεις στις τιμές ίσως να μην είναι τόσο αβλαβείς και προσωρινές όσο θεωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο από 5% τον Δεκέμβριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στο 4,4%.

Η αύξηση 5,1% είναι υπερδιπλάσια του στόχου της ΕΚΤ για 2%, αλλά η κεντρική τράπεζα, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη, υποβαθμίζει εδώ και μήνες τις πληθωριστικές πιέσεις, λέγοντας ότι οι λόγοι ανόδου των τιμών είναι προσωρινοί και ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από μόνος του. Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει εγκαταλείψει το αφήγημα περί «παροδικού» πληθωρισμού, η ΕΚΤ εμμένει στην εκτίμηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των μισθών, αποτελεί προϋπόθεση για μόνιμα υψηλό πληθωρισμό.

Στις αγορές πάντως παρατηρείται μία στροφή στο κόστος δανεισμού στην ζώνη του ευρω, με τις αγορές να ανησυχούν ότι η ΕΚΤ εξετάζει ποια μια ταχύτερη της αναμενόμενης πορεία αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής για την αναχαίτιση του πληθωρισμού στη συνεδρίασή της την Πέμπτη. Οι κίνδυνοι ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει τον προγραμματισμό για έξοδο (από την χαλάρωση) την Πέμπτη έχουν αυξηθεί, ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb, παρατηρείται μία παγκόσμια μεταστροφή στις αγορές χρέους, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για υψηλότερα επιτόκια. Η αξία των ομολόγων της ευρωζώνης με αρνητική απόδοση διαμορφώθηκε στο τέλος του Ιανουαρίου στα 4,38 τρισεκατομμύρια ευρώ από 5,1 τρισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Δεκεμβρίου. Το χρέος με αρνητική απόδοση αποτελεί πλέον περίπου το 48% του συνόλου της αγοράς κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης που ξεπερνά τα 9 τρισεκατομμύρια ευρώ στην πλατφόρμα Tradeweb.

Βρίσκεται, δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019. Στη ζώνη του ευρώ, οι αποδόσεις ήταν βαθιά αρνητικές και είχαν φθάσει ως το 69% της συνολικής αγοράς, απόρροια και των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ που ήθελε να αποφύγει τις αποπληθωριστικές πιέσεις τονώνοντας και την ανάπτυξη των οικονομιών. Οταν οι αποδόσεις είναι κάτω του 0%, οι επενδυτές πληρώνουν στην ουσία τα κράτη για τα δανείσουν. Με τον πληθωρισμό πάντως τώρα να τρέχει σε επίπεδα ρεκόρ στο 5%, οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν μία περισσότερο δυναμική αντίδραση από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα 10 κορυφαίοι οίκοι προβλέπουν τα εξής:

Nomura: Εκτιμά πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς τον Μάρτιο κατά 50 μονάδες βάσης (bps), ενώ θα ακολουθήσουν το 2022 τρεις αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, με την χρονιά να κλείνει με μία ακόμη κατά 25 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο.

Bank of America: Οι οικονομολόγοι της τράπεζας έχουν υιοθετήσει επίσης μία από τις επιθετικές προβλέψεις αναμένοντας πως το 2022, η fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίασή της αρχής γενομένης από τον Μάρτιο και συνολικά επτά φορές εφέτος, ενώ το 2023 θα συνεχίσει με τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων- μία για κάθε τρίμηνο κατά 25 μονάδες βάσης η κάθε μία.

Deutsche Bank: Προβλέπει τώρα πως το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ από το αρνητικό -0,50% σήμερα θα αυξάνει κατά 0,25% ανά τρίμηνο τα επιτόκια αρχής γενομένης από της 22 Δεκεμβρίου του 2022, ώστε τα επιτόκια να φθάσουν στο 0,50% στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2023 και στην συνέχεια με αργό ρυθμό να φθάσουν στο 1% το Δεκέμβριο του 2024. Παράλληλα, θεωρεί πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος μιας ακόμη μεγαλύτερης έκπληξης από την Fed η οποία αρχής γενομένης από τον Μάρτιο να αυξήσει τα επιτόκια όχι κατά 4 φορές όπως προεξοφλεί η αγορά αλλά κατά 6 ή 7 φορές φέτος.

Citigroup: Αναμένει αυξήσεις κατά 0,25% των επιτοκίων και συνολικά 4 φορές τόσο το 2022 όσο και το 202 από την Fed, ενώ η ΕΚΤ θα αυξάνει τα επιτόκια αναφοράς της κατά δύο φορές ετησίως την περίοδο 2023-2025.

BNP Paribas: Αναμένει έως και έξι αυξήσεις κατά 25 bps το 2022 από τέσσερις που προέβλεπε προηγουμένως, ενώ στο τέλος του 2023 το εύρος στόχου των Fed Funds θα κυμανθεί στο 2,25%-2,50%, δηλαδή 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από μια προηγούμενη της πρόβλεψη.

PIMCO: Τα υψηλά επίπεδα χρέους θα περιορίσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων στις ΗΠΑ συνολικά ως το 2,25%-2,50%, εκτιμά και η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων. Να σημειωθεί πως το 2,50% θεωρείται από τις αγορές ως το όριο, καθώς μετά από αυτό μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων οδηγούν ιστορικά σε «ξεπούλημα» στα χρηματιστήρια. Για το 2022 πάντως, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, αναμένει 4 αυξήσεις επιτοκίων από την fed η οποία θα μειώσει και κατά 1 τρις. δολ ως το τέλος του 2023 τον ισολογισμό της.

Όσον αφορά την ΕΚΤ, εκτιμά πως η συνεδρίαση του Μαρτίου θα είναι σημαντική, καθώς σε περίπτωση νέων, ποιο επιθετικών προβλέψεων, για την πορεία του πληθωρισμού του 2023 και του 2024, τότε η αναμενόμενη πορεία της νομισματικής σύσφιξης θα επιταχυνθεί.

Oxford Economics: Η Fed θα αρχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο κατά 0,25%, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες τρεις αυξήσεις ώστε τα επιτόκια να φθάσουν το 1% το 2022. Παράλληλα θα αρχίσει τη μείωση του ισολογισμού της κατά 90 δισ. δολ/μήνα, και συνολικά κατά 400 δισ. δολ στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και κατά 1 τρις. δολ το 2023.

Goldman Sachs: Αναμένει εφέτος αυξήσεις επιτοκίων τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, αλλά όπως αναφέρει, οι πληθωριστικές πιέσεις «επηρεάζουν το βασικό της σενάριο» και καθιστούν πιθανό το ενδεχόμενο η Fed να προχωρά σε αυξήσεις σχεδόν «σε κάθε συνεδρίασή της εφέτος μέχρι να αλλάξει η εικόνα του πληθωρισμού».

JPMorgan: Αναμένει τώρα πέντε αυξήσεις επιτοκίων φέτος από την fed, αναπροσαρμόζοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για τέσσερις, αλλά μείωσε την πρόβλεψή της για το 2023 από τέσσερις σε τρεις, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Jamie Dimon, δεν απέκλεισε προσφάτως να υπάρξουν ακόμη και 6-7 αυξήσεις επιτοκίων εφέτος.

ING: Αναμένει τουλάχιστον τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων εφέτος από την fed, ενώ καθώς η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε διαφορετική φάση του οικονομικού κύκλου «βλέπει» τρία στάδια για την επιστροφή της ΕΚΤ στην κανονικότητα: το τέλος των αγορών περιουσιακών στοιχείων, το τέλος των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων και την σταδιακή άνοδο των επιτοκίων τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές