Απροσδόκητο ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη  «σκαρφαλώνοντας» στο 5,1% τον Ιανουάριο του 2022, σε σχέση με ένα χρόνο πριν, έναντι 5,0% τον Δεκέμβριο, με βάση τα σημερινά στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Η μέση εκτίμηση σε δημοσκόπηση του Bloomberg με οικονομολόγους έκανε λόγο για αύξηση μόλις 4,4%. Κανένας από τους 44 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν προέβλεψε τέτοια επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο με εκτίναξη κατά 28,6% (έναντι 25,9% τον Δεκέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (3,6%, έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο), οι υπηρεσίες (2,4%, τα ίδια επίπεδα με τον Δεκέμβριο) και μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,3%, έναντι 2,9% τον Δεκέμβριο).

Στο 5.5% εκτιμά η Εurostat τον πληθωρισμό στην Ελλάδα σε ετήσια βάση για τον Ιανουάριο 2022, σημειώνοντας άλμα κατά 1,1% έναντι του Δεκεμβρίου 2021.

Τα πιο πάνω στοιχεία έρχονται καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα συζητήσουν τη νομισματική πολιτική, με την Fed να ακολουθεί μια πιο σφιχτή πολιτική και με την Τράπεζα της Αγγλίας να ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες.

Η ΕΚΤ, η οποία έχει στόχο πληθωρισμού το 2%, έχει δεσμευτεί να τερματίσει την αγορά ομολόγων της εποχής της κρίσης, θα το πράξει με πιο αργό ρυθμό. Η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει επανειλημμένα ότι η αύξηση των τιμών θα είναι ποαροδική, καθώς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης θα μειωθούν και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που έχουν περιορίσει την παραγωγή στα εργοστάσια, ολοένα μειώνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή