Απάντηση στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Antenna, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι «οι μειώσεις αφορούν 5 εκατ. φορολογούμενους, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα χαμηλά και τα μεσαία οικονομικά στρώματα».

Έδωσε μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα ακινήτων σε περιοχές όπως το Λαύριο, η Ν. Σμύρνη, η Πετρούπολη και η Αγία Παρασκευή όπου υπάρχουν σημαντικές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ σε περιοχές όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, προκύπτουν αυξήσεις φόρου.

«Το 80% θα έχει μείωση και περίπου 6% θα έχει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, κι αυτοί είναι όσοι στις ζώνες τους έχει αυξηθεί πολύ η αντικειμενική αξία ή έχει αυξηθεί ο πλούτος», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι για ημίμετρο και ελαφρύνσεις που αφορούν λίγους έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι αποδέκτες του συγκεκριμένου μέτρου είναι κυρίως οι μεγαλοϊδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι οι σημερινές ανακοινώσεις έχουν «πολλαπλά οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά» αφού με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ «μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση για την πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, καλύπτεται το επιπλέον κόστους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ενώ και η πληρωμή του φόρουθα γίνει σε περισσότερες δόσεις».

Ως «μια σοβαρή προσπάθεια εξορθολογισμού ενός “δύσπεπτου” και ασύμβατου με την ελληνική πραγματικότητα φόρου» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) τις ανακοινώσεις για το ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο συμπληρώνει πως «το τελικό και πραγματικό συμπέρασμα για το νέο ΕΝΦΙΑ, η στιγμή της αλήθειας για τον κάθε φορολογούμενο ατομικά, θα είναι την ώρα και μόνον που θα ανοίξει το εκκαθαριστικό του…».

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως, «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο». «Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε συμπληρωματικά.

Για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για τις «πληγές» της υγειονομικής κρίσης και ιδιαίτερα για το αν θα υπάρξει άλλο κούρεμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, είπε πως «όλα εξαρτώνται από τη δυναμική της υγειονομικής κρίσης, αν γίνει χειρότερη η κατάσταση και συνεχιστεί, θα είμαστε πιο γενναιόδωροι, αλλά όσο επιστρέφουμε στην κανονικότητα, δεν αλλάζει κάτι στα δεδομένα».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες για την μείωση φόρων ώστε να ανασάνουν τα νοικοκυριά από το βάρος της ακρίβειας και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα, όπως το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την οποιαδήποτε κίνηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν