Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξε να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά, αψηφώντας την αυξανόμενη πίεση για τον περιορισμό των προγραμμάτων τόνωσης και την άνοδο του πληθωρισμού. Αρνητικά επίσης επέδρασε και η πτώση στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,8%, με τις μετοχές της τεχνολογίας να χάνουν κατά 3,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,71% στις 7.528 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,57% στις 15.368 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 1,54% στις 7.005 μονάδες.Σε επίπεδο τίτλων, η βρετανική Compass Group αναρριχήθηκε περίπου 4% μετά από τα στοιχεία της κερδοφορίας της το δ’ 3μηνο του 2021, τα οποία έδειξαν να επιστρέφει στα προ πανδημίας επίπεδα. Στον αντίποδα, η σουηδική SKF υποχώρησε πάνω από 9% μετά την ανακοίνωσε κερδών του τέταρτου τριμήνου και την ανακοίνωση ενός νέου στρατηγικού πλαισίου.Σταθερή στην πρόθεση της να μην αλλάξει ακόμη ρότα στη νομισματική της πολιτική παρά τη διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων παρέμεινε και σήμερα η ΕΚΤ. Θυμίζουμε πως χθες τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 5,1% τον Ιανουάριο, κόντρα στις εκτιμήσεις για υποχώρηση του στο 4,4%.

Το συμβούλιο διεμήνυσε, λοιπόν, πως είναι έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Όμως, για την ώρα αυτό δεν μεταφράζεται σε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής.

Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας αντέδρασε στην συνεχιζόμενη ανοδική τροχιά των τιμών με το σημερινό συμβούλιο να καταλήγει στην αύξηση των επιτοκίων στο 0,5%. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση σε διαδοχικές συνεδριάσεις της BoE, κάτι που έχει να συμβεί από το 2004.
Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης έχασε μέρος από το momentum τον Ιανουάριο, καθώς ο τομέας των υπηρεσιών που κυριαρχεί στις χώρες-μέλη αντιμετώπισε υποτονική ζήτηση εξαιτίας αφενός των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Όμικρον, αφετέρου λόγω των ανατιμήσεων. Αυτό αποτυπώνεται στον σύνθετο PMI της IHS Markit, που ανακοινώθηκε σήμερα, ο οποίος έπεσε στο 52,3 τον Ιανουάριο από 53,3 τον Δεκέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές