Ξανά κάτω από τις 950 μονάδων βρέθηκε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο υπέκυψε στο τελευταίο δίωρο στις διεθνείς πιέσεις, αν και η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,90% στις 946,13 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 53 εκατ. ευρώ.

Οι πιέσεις στην αγορά διευρύνθηκαν μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα κρατήσει σταθερή την πολιτική της παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται στην οικονομία. Πάντως, αυτό που σχολίασαν περισσότερο χρηματιστηριακές πηγές στον ΟΤ είναι ότι οι πιέσεις ήρθαν αφότου διαγράφηκε το άκρως αρνητικό κλίμα στις αμερικανικές αγορές, επηρεάζοντας εν γένει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και στη Λ. Αθηνών.

Απουσία αγοραστών

Πάντως, τα χαμηλά επίπεδα του τζίρου άφησαν ένα παράθυρο για να αποδοθεί η σημερινή πτώση περισσότερο στην απουσία αγοραστών και λιγότερο ένα πιο μεθοδευμένο κύμα πωλήσεων, που να αφήνει έστω και μια πιθανότητα αποστροφής κινδύνου στο ταμπλό. Άλλωστε, αρχικά οι πωλητές δεν έδειξαν πρόθεση να δοκιμάσουν τις 950 μονάδες, οι οποίες αποτελούν και το ψυχολογικό ανάχωμα των long.

Βέβαια, μετά τα σημερινά, το ενδιαφέρον σταδιακά αναμένεται πιο επιλεκτικό, ενώ θα μετατοπίζεται σε τίτλους που παραδοσιακά τουλάχιστον, διανέμουν μέρισμα, υπό τη θεώρηση πως τα μικτά χαρτοφυλάκια τείνουν σιγά σιγά να αναδιαρθρώνουν το μίγμα προς όφελος πιο «σταθερών» επιλογών, είτε αυτές είναι απευθείας σε ομολογίες, είτε και σε μετοχές εταιρειών που συνηθίζουν να μοιράζουν τα -αναμενόμενα- ετήσια κέρδη τους.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Alpha Bank βρέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών καθώς έκλεισε με απώλειες 3,14%, με την Jumbo και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με -2,37% και -2,08%. Πτωτικά έκλεισαν και οι Motor Oil, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, Μυτιληναίος και Λάμδα, ενώ Quest, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Aegean, κράτησαν το θετικό τους πρόσημο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών