Σε υψηλό εικοσαετίας, στο 48,69%, εκτινάχτηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία κάτω από το βάρος των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων που πυροδότησαν οι μειώσεις των επιτοκίων και η νομισματική κρίση στη διάρκεια του 2021.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 11,1%, ανέφερε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Reuters που προέβλεπαν 9,8% και ετήσιο πληθωρισμό 46,7%.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Προαναγγέλει νέα μείωση των επιτοκίων ο Ερντογάν

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 10,45% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, σημειώνοντας ετήσια άνοδο 93,53%, αντανακλώντας τις αλυσιδωτές επιπτώσεις από τις απώλειες στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος της χώρας.

Στον πληθωρισμό του Ιανουαρίου βάρυναν κυρίως οι τιμές των μεταφορών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 68,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές των τροφίμων και των ποτών εκτινάχθηκαν κατά 55,6%, επηρεάζοντας περισσότερο τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Η λίρα έχασε το 44% της αξίας της πέρυσι, καθώς η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης, υπό την καθοδήγηση του Ερντογάν ο οποίο επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στις πιστώσεις και στις εξαγωγές, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις διψήφιες ανατιμήσεις.

Το 2022 ξεκίνησε για την Τουρκία με αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών από το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι τα διόδια και τα εισιτήρια των λεωφορείων, κυρίως λόγω της νομισματικής κρίσης που οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 44% για τη λίρα στη διάρκεια του 2021.

Στο άκουσμα του πληθωρισμού, η λίρα έχασε αμέσως 0,4% από τη χθεσινή ισοτιμία της, και βρέθηκε να διαπραγματεύεται στα 13,5420 έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί.

Πώς θα εξελιχθεί

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάζει το 50% τον Ιανουάριο και θα κορυφωθεί μέχρι το 55% γύρω στον Μάιο, πριν αρχίσει να υποχωρεί κατακόρυφα το τρίτο τρίμηνο και κλείσει στο 23,2% στο τέλος του έτους.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι θα παραμείνει υψηλότερος στη διάρκεια του χρόνου. Οι 13 οικονομολόγοι οι οποίοι συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters βλέπουν τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022 στο 35% (οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από το 27,6% μέχρι το 42%)

Παρόλο που η λίρα δείχνει να σταθεροποιείται σε μεγάλο βαθμό από τον Ιανουάριο, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας να αποδυναμώνεται ασκώντας ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή