Ρόλο… ειρηνοποιού διεκδικεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρώντας να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας/Δύσης εκμεταλλευόμενος την ενίσχυση των διμερών σχέσεων Άγκυρας-Κιέβου και την ειδική σχέση που έχει αναπτύξει με το Κρεμλίνο. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με το Reuters, θα μεταβεί στην Ουκρανία στις 3 Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση του Τούρκου προέδρου να ταξιδέψει στο Κίεβο ήταν ήδη γνωστή εδώ και μέρες, καθώς το θερμόμετρο στην περιοχή ανεβαίνει συνεχώς φέρνοντας πιο κοντά μια ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. Θέλοντας να αποτρέψει ή τουλάχιστον να δείξει πως προσπαθεί να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ο Ερντογάν θα επισκεφτεί την Ουκρανία για συνομιλίες με τον ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο Ερντογάν θα μεταφέρει στον Ζελένσκι μηνύματα για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και την αποτροπή της αύξησης της έντασης και της δημιουργίας μιας συμπλοκής» σχολίασε χαρακτηριστικά στο Reuters, ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: Η Ουκρανία αφορά και την Κίνα – Η Ταϊβάν και ο «άξονας» με τη Ρωσία

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν επίσης σχέδια για μια επίσκεψη και του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, αμέσως μετά το ταξίδι του Ρώσου ηγέτη στο Πεκίνο, με αφορμή την πρεμιέρα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων και με σκοπό να προχωρήσει σε συζητήσεις με την κινεζική ηγεσία. Οι αγώνες ξεκινούν στις 4 Φεβρουαρίου. Προφανώς λοιπόν στόχος του Ερντογάν είναι να έχει ήδη επιστρέψει από το Κίεβο και να μπορεί να ενημερώσει προσωπικά τον Πούτιν για τα όσα συζητήθηκαν με την ουκρανική ηγεσία.

«Αναμένουμε και τις δύο συνομιλίες να είναι αποτελεσματικές για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» σχολίασε ο ίδιος αξιωματούχος. Αν και από τη ρωσική πλευρά δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση για το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Άγκυρα.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε πάρει αποστάσεις από την ρωσική επιθετικότητα στο Ουκρανικό υποστηρίζοντας πως θα ήταν απερισκεψία από την πλευρά της Ρωσίας να επιτεθεί στην Ουκρανία. Επίσης είχε ξεκαθαρίσει πως, στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ
Επικαιρότητα |

Tι πρόκειται να δούμε στις ευρωεκλογές – Το φάντασμα της αποχής και το μαύρο μπλοκ

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στα κομματικά επιτελεία για τις ευρωεκλογές με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή των πολιτών και ο μεγάλος φόβος η άνοδος της ακροδεξιάς.