Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα, χαλώντας την εικόνα ολόκληρης της εβδομάδας, καθώς τα νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκάλεσαν μεγάλες μετατοπίσεις κεφαλαίων, ενώ αρνητικά επηρέασαν και οι τεχνολογικές πιέσεις της Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχασε 1,4%, αν και έλαβε σημαντικές στηρίξεις από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,17% στις 7.516 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,75% στις 15.099 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,77% στις 6.951 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο FTSE 100 διεσωθη με κέρδη 0,7%, αλλά ο DAX έχασε 1,4% και ο CAC 40 υποχώρησε μόλις 0,2%.

Ο ενεργειακός κλάδος σημείωσε άνοδο 1,5% αφού η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας ήρε το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας κατά 54%, που σημαίνει ότι εκατομμύρια νοικοκυριά θα δουν τους ετήσιους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται κατά περίπου 700 στερλίνες από τον Απρίλιο.

Στον αντίποδα, ο κλάδος των αυτοκινήτων σημείωσε απώλειες 3,8%. Νέα στοιχεία την Παρασκευή αποκάλυψαν ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα ήταν κατά 23% χαμηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Μπορεί η ΕΚΤ και η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ να επιβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν την πολιτική σταθερή, αλλά ήταν εμφανής η αλλαγή του τόνου αναφορικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, με την επικεφαλής να αφήνει να εννοηθεί πως η ΕΚΤ μπορεί να ακολουθήσει τις έτερες κεντρικές τράπεζες ανεβάζοντας φέτος τα επιτόκια.

Βέβαια, οι αγορές χρήματος ήδη από την Τετάρτη παρέπεμπαν σε μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 30 μονάδες βάσης μέχρι το Δεκέμβριο του 2022. Όμως μέχρι τη στιγμή που η Λαγκάρντ ολοκλήρωνε την ομιλία της την Πέμπτη, είχαν πλέον ανεβάσει τις πιθανότητες για μια αύξηση τον Ιούνιο πάνω από το 90%. Και δεν ήταν η μόνη αγορά που είχε ανάλογη αντίδραση στα σχόλια της Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές