Μπορεί να πιέστηκε, αλλά τελικά κράτησε τη στήριξη των 940 μονάδων το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρήκε σημαντική στήριξη ιδίως στη μετοχή της Εθνικής, για να αντισταθεί στις απώλειες της πλειονότητας του ταμπλό.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 945,00 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει επίσης στα επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ.

Πάντως αν και η επιφυλακτικότητα ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια στο ΧΑ, σε επίπεδα εβδομάδας κατάφερε ο γενικός δείκτης να κλείσει με κέρδη της τάξεως του 2,2%. Μια εβδομάδα μάλιστα πλούσια σε εξελίξεις, ειδικά στο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία με τη χθεσινή της ρητορική, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, προκάλεσε σημαντικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Άλλωστε και η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων επιβάλλει αλλαγές στις μετοχικές επιλογές, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο κόστος δανεισμού.

Τα φώτα στις τράπεζες

Ο κλάδος που θα μείνει στο επίκεντρο είναι σαφώς ο τραπεζικός, ο οποίος όχι μόνο έχει προσελκύσει τους αγοραστές, αλλά απορροφά και μεγάλο μέρος του ημερήσιου τζίρου, είτε μέσω του ταμπλό είτε μέσω των προσυμφωνημένων πράξεων. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η σύσφιξη της πολιτικής σε συνδυασμό με την αύξηση του επιτοκίου που εκτιμάται ότι θα έρθει νωρίτερα θα δώσει ανάσα στα επιτοκιακά έσοδα του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος είχε πιεστεί τα τελευταία χρόνια από αυτό το μείγμα πολιτικής. Έτσι, οι προοπτικές του κλάδου διαγράφονται θετικές, ενώ δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που σπεύδουν να τοποθετηθούν τους υστερήσαντες τραπεζικούς τίτλους.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η ΕΥΔΑΠ έχασε 2,59%, με τις Λάμδα, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Στον αντίποδα, η Εθνική έκλεισε με κέρδη 2,82%, με τις Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ και Quest να κλείνουν με άνοδο ανώτερη του 1%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες