Σε μόλις ένα μήνα το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έχει καταγράψει σημαντική αύξηση ακολουθώντας την γενικότερη ανοδική τάση σε όλη την Ευρωζώνη και αυτή η ανηφόρα στα ομόλογα επισφραγίζει ουσιαστικά την προφητεία των αναλυτών: Τέλος η εποχή του δανεισμού με αρνητικά ή κοντά στο μηδέν επιτόκια.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση στην απόδοση όπου σε σχέση με τον Ιανουάριο καταγράφει άνοδο 15% και ξεπερνά το 2%, ενώ τον Σεπτέμβριο ήταν στο 0,847%. Ήδη από χθες – με αφορμή τη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ– η απόδοση ανήλθε στο 1,80%, όταν πριν από έναν χρόνο η απόδοση ήταν κοντά στο 0,8%. Ο αντίστοιχος τίτλος της Πορτογαλίας βρίσκεται στο 0,96% (+0,77, της Ισπανίας στο 1,04% (0,84%) και της Ιταλίας στο 1,73% (1,53).

Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Οι αγορές εξέλαβαν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ ως σήμα για αυξήσεις στα επιτόκια λόγω της αύξησης του πληθωρισμού ς. Η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανεβασμένοι και δεν επανέλαβε ότι δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια όπως είχε κάνει το Δεκέμβριο.  Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές. Επομένως οι αγορές πλέον αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε αυξήσεις επιτοκίων. Έτσι, το ράλι των τιμών σε ιστορικά υψηλά στην ευρωζώνη, στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022 έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες της αγοράς για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ φέτος, κάτι που έχει να γίνει πάνω από μια δεκαετία.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων οι αναλυτές

Οι οικονομολόγοι -από την Goldman Sachs Group Inc. μέχρι την Deutsche Bank AG- θεωρούν δεδομένη τη αύξηση των επιτοκίων εφέτος και συγκεκριμένα ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αυξήσεις της τάξης του 0,25% τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα οδηγήσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν για πρώτη φορά από το 2014. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο -0,5%, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Παράλληλα, ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα σήμαινε ακόμη συντομότερο τέλος της αγοράς ομολόγων από ό,τι έχει προγραμματιστεί για την ώρα, με τους αναλυτές της Goldman και της Deutsche Bank να το τοποθετούν χρονικά στον Ιούνιο, ενώ η Commerzbank στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αποφασίσουν τον Μάρτιο να τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μέχρι τον Ιούνιο ενώ θα αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Μετά τις μεγάλες ανοδικές εκπλήξεις του πληθωρισμού και τη χθεσινή επιθετική ρητορική, αναζητούμε πλέον μια ταχύτερη νομισματική σύσφιξη από την ΕΚΤ, ανέφεραν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναθεωρώντας υψηλότερα τις προβλέψεις τους και για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία