Με γεμάτο καλάθι από συμφωνίες θα φύγει η πολυάριθμη ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής φυσικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από το Πεκίνο. Στη λίστα των συμφωνιών με την Κίνα προστέθηκε και η άρση όλων των κινεζικών περιορισμών σε σιτάρι και κριθάρι από όλες τις περιοχές της Ρωσίας, μια εξέλιξη που ικανοποίησε ιδιαίτερα τη Μόσχα σε ένα διάστημα αυξανόμενου ανταγωνισμού με έτερες χώρες παραγωγής, όπως η Γαλλία.

Οι Κινέζοι μέχρι τώρα είχαν αυστηρά κριτήρια που περιόριζαν τις εισαγωγές σιτηρών από μεγάλο μέρος της Ρωσίας. Με την άρση των περιορισμών οι Ρώσοι προσβλέπουν σε… καραβάνια σιτηρών προς το Πεκίνο, τα οποία μάλιστα θα διοχετεύσουν μέσω θαλάσσης, μέσα από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Ήταν άλλωστε κάτι το οποίο η Μόσχα κυνηγούσε εδώ και χρόνια προκειμένου να αυξήσει την πρόσβαση της στην κινεζική αγορά με την ελβετική Solaris, που είναι από τις κυριότερες εταιρείες εξαγωγής ρωσικών σιτηρών να διαμηνύει πως προβλέπει την ανάδειξη της Κίνας σε έναν από τους κορυφαίους, ίσως τον κορυφαίο αγοραστή, ρωσικών σιτηρών.

Σημειωτέον πως η Ρωσία είναι ήδη η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγών σιτηρών στον κόσμο, ενώ από την άλλη πλευρά η Κίνα αποτελεί κορυφαία χώρα εισαγωγών έχοντας ξεπεράσει την Ε.Ε. σε επίπεδα κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, αναλογεί στο 19% της παγκόσμιας κατανάλωσης σιτηρών, με την Ε.Ε. να έχει περιοριστεί στο 15%.

«Πρόκειται για πολύ σημαντική είδηση για τα ρωσικά σιτηρά που πλέον θα αποκτήσουν πολύ μεγάλη πρόσβαση στην κινεζική αγορά, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς» σχολίασε στο Reuters, Ευρωπαίος trader. Και αυτό φυσικά συνιστά «κακή είδηση για την Ε.Ε., την Αυστραλία και τον Καναδά, που μέχρι τώρα ήταν οι κυριότερες χώρες πώλησης σιτηρών προς την Κίνα». Μάλιστα, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, την μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί η Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια είχε εξελιχτεί σε έναν από τους κυριότερους προμηθευτές σιτηρών της κινεζικής αγοράς.

Ζημιά, ωστόσο, θα υποστούν και οι ΗΠΑ που μάλιστα είχαν προσπαθήσει να αυξήσουν τις πωλήσεις σιτηρών προς την Κίνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αγοράς αμερικανικών αγροτικών προϊόντων από το Πεκίνο για την εξομάλυνση του διμερούς εμπορικού πολέμου. Η όποια ζημιά των Αμερικανών προφανώς είναι θεμιτή για οικονομικούς αλλά και διπλωματικούς λόγους τόσο για την πλευρά του Πεκίνου όσο κυρίως της Μόσχας.

Πάντως, χαρακτηριστικό της πρόθεσης των δύο χωρών να έρθουν σαφώς πιο κοντά, όπως επιβεβαίωσαν οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Ζινπίνγκ κατά τη συνάντηση τους, είναι πως ειδικά για τον αγροτικό τομέα δρομολογούνται κι άλλες συμφωνίες, με τις δύο πλευρές να έχουν ανοίξει διαπραγματεύσεις για την ενίσχυση των εξαγωγών κι άλλων γεωργικών προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή