Πολιτικό όσο και οικονομικό το μήνυμα της προσέγγισης ΚίναςΡωσίας, σε ένα διάστημα που το Ουκρανικό έχει βάλει στο στόχαστρο της Δύσης το Κρεμλίνο. Στο επίκεντρο δε, συμφωνίας μεταξύ Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν βρέθηκαν σαφώς τα ενεργειακά, με τη διμερή ενεργειακή σχέση να αναβαθμίζεται και να αποκτά μακροπρόθεσμη προοπτική σε βάθος τριακονταετίας. Εύλογη ήταν η θετική αντίδραση της ρωσικής αγοράς, του χρηματιστηρίου και του νομίσματος.

Πραγματικά σε ένα διάστημα που η Ευρώπη (μέσα και από την αμερικανική μεσολάβηση) αναζητεί εναλλακτικής πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, έτσι ώστε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία και η Μόσχα ανοίγει τη βεντάλια των πελατών της, ώστε να μην χρειάζεται τόσο τα έσοδα από την Ευρώπη.

Η Κίνα, που αποτελεί μακράν την χώρα με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ήταν ένας ιδανικός στόχος και αυτό ακριβώς πέτυχε δίδοντας τα χέρια με τον Σι Τζινπίνγκ.

Διαβάστε επίσης: Το ενεργειακό παζάρι και η νέα αμερικανική συμμαχία των προθύμων  

«Ο πετρελαϊκός μας κλάδος προετοίμασε πολύ καλές, νέες λύσεις για την κάλυψη της προσφοράς υδρογονανθράκων προς την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Και έγινε και ένα βήμα μπροστά στην βιομηχανία φυσικού αερίου…» σχολίασε μεταξύ άλλων, εμφανώς ευχαριστημένος, ο Ρώσος ηγέτης.

Το πολύκροτο deal 

Πραγματικά, μέσα από τη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο εθνικοί ενεργειακοί κολοσσοί, η ρωσική Gazprom με την κινεζική CNPC, η Ρωσία συμφώνησε να διασφαλίσει την αποστολή 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Κίνα μέσα από ένα νέο αγωγό. Το συμβόλαιο θα έχει διάρκεια 30 χρόνια, διασφαλίζοντας έτσι τις ανάγκες και των δύο πλευρών!

Η ροή μέσα από τον σχεδιαζόμενο αγωγό, ο οποίος θα ξεκινά από το νησί της Σαχαλίνης στον Ειρηνικό και μέσω της ιαπωνικής θάλασσας θα φτάνει στη βορειοανατολική Κίνα, στην επαρχία Χεϊλονγκτσιάνγκ, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Θα είναι δε, μια διαδρομή μακριά και ανεξάρτητα από το  τωρινό δίκτυο των αγωγών προς την Ευρώπη.

Πάντως, πριν και την ολοκλήρωση του νέου αγωγού οι ποσότητες που εξάγει η Μόσχα προς το Πεκίνο θα αυξηθούν. Εξάλλου, η Ρωσία ήδη εξάγει φυσικό αέριο προς την Κίνα μέσω του μήκους 4.000 χιλιομέτρων αγωγού Power of Siberia, που ξεκίνησε λειτουργία από το 2019, όπως βέβαια και μέσα από αποστολές ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ενδεικτικά το 2021, η Ρωσία εξήγαγε συνολικά 16,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Κίνα, ποσότητα από την οποία τα 10,5 δισ. κυβικά μέτρα πέρασαν από τον Power of Siberia.

Σε ανακοίνωση της η Gazprom δήλωσε πως σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού προς την Κίνα στα 48 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, ποσότητα στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η ροή μέσω του νέου αγωγού. Αναφορικά με τις τιμές, αμφότερες οι πλευρές απέφυγαν να δώσουν στοιχεία, όμως δημοσιεύματα εμφάνισαν και τις δύο πλευρές να δηλώνουν «αρκετά ευχαριστημένες» με το ύψος του διακανονισμού.

Σημειωτέον πως η νέα διμερής ενεργειακή συμμαχία δεν θα περιοριστεί μόνο στο φυσικό αέριο, καθώς και οι ρωσικές πετρελαϊκές θα αυξήσουν τη ροή προς την Κίνα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Reuters, η πετρελαϊκή Rosneft υπέγραψε και πάλι με την CNPC συμφωνία για την παροχή τουλάχιστον 100 εκατ. τόνων πετρελαίου στην Κίνα, μέσω του Καζακστάν. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο είναι δεκαετές.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία και στον αγροτικό τομέα που ανοίγει διάπλατα την κινεζική αγορά στα ρωσικά σιτηρά

Αν και οι δύο χώρες (αλλά και οι δύο ηγέτες προσωπικά) βρίσκονταν σε μια τροχιά όλο και στενότερης συνεργασίας τα τελευταία χρόνια, η κάθε πλευρά πιέστηκε για διαφορετικούς λόγους να επισπεύσει τις διαδικασίες για μια νέα συμφωνία.

Η Ρωσία λόγω των εξελίξεων στο ουκρανικό ζήτημα και της έντασης με τη Δύση και η Κίνα λόγω των σοβαρών ενεργειακών ελλείψεων που παρουσίασε κυρίως την περσινή χρονιά, κάτι που έπληξε τόσο απλά νοικοκυριά όσο και μεγάλες βιομηχανίες της χώρας. Οι ελλείψεις άνθρακα που οδήγησαν ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας εκατοντάδων εργοστασίων, πυροδοτώντας ένα ντόμινο ελλείψεων προϊόντων που έγιναν αισθητές σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τη δέσμευση του Πεκίνου να δρομολογήσει την απολιγνιτοποίηση της χώρας φτάνοντας σε μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2060, έπεισε την κινεζική ηγεσία για τον αυξημένο ειδικό ρόλο του φυσικού αερίου. Οπότε το deal «έκλεισε» και οι δύο ηγέτες έδωσαν σήμερα τα χέρια, σε μια συνάντηση που “κούμπωσε” και με την επικοινωνιακή φιέστα της πρεμιέρας της Χειμερινής Ολυμπιάδας.

Τονωτική ένεση για τη ρωσική αγορά 

Εύλογα η αντίδραση της ρωσικής αγοράς ήταν άμεση όσο και θετική, μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατήφειας λόγω των δυσμενών εξελίξεων στο Ουκρανικό μέτωπο. Το ρούβλι ενισχύθηκε κατά περίπου 1% έναντι του δολαρίου, στα 76,88, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 15 μηνών που είχε καταγράψει την περασμένη εβδομάδα, ενώ κέρδισε έδαφος και έναντι του ευρώ. Αντιστοίχως το ρωσικό χρηματιστήριο κινήθηκε ανοδικά με κέρδη έως 1,5%, με μεγάλο πρωταγωνιστή φυσικά τις ενεργειακές μετοχές. Ενδεικτικά, η πετρελαϊκή Rosneft βρέθηκε να κερδίζει 3,2%, η Gazprom πάνω από 1,5%.

Την ίδια ώρα το πετρέλαιο διατηρεί τη δυναμική του, με τη ρωσοκινεζική συμφωνία να αποτελεί έναν ακόμη λόγο για την συντήρηση του ράλι των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά αυτή την ώρα το Brent ενισχύεται κατά 2,28% στα 93,21 δολάρια το βαρέλι, ήτοι στο υψηλότερο σημείο του από το 2014 και καλπάζει ολοταχώς προς τα 100 δολάρια, όπως έχουν ήδη προβλέψει πολλοί διεθνείς αναλυτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ