Η Amazon ανακοίνωσε τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, σε επίπεδο πωλήσεων, περνώντας κάτω από τον πήχη που είχαν θέσει οι αναλυτές. Ωστόσο, οι τομείς του cloud computing και της ψηφιακής διαφήμισης, εκεί όπου η Amazon παράγει σημαντικό μέρος των εσόδων της, εμφάνισαν εντυπωσιακή ανάπτυξη.

Πιο αναλυτικά, η Amazon Web Services, δηλαδή ο τομέας cloud computing, αποθήκευσης και υπηρεσιών βάσης δεδομένων, ανέφερε άλμα εσόδων σχεδόν 40% σε σχέση με πέρυσι στα 17,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα αναμενόμενα 17,37 δισεκατομμύρια δολάρια των προβλέψεων των αναλυτών.

Επιπλέον, η Amazon εξέπληξε τους επενδυτές όταν «έσπασε» τον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης σε ξεχωριστό τομέα, για πρώτη φορά. Τα διαφημιστικά έσοδα παρουσίασαν αύξηση 32% στα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν ισοφαρίζοντας τα επίπεδα ανάπτυξης του αντίστοιχου τομέα της Google για το τελευταίο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Amazon ταξινομούσε τον τομέα της διαφήμισης στον τομέα «άλλες επιχειρήσεις» της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα αναλυτές και επενδυτές ουσιαστικά να μαντεύουν για το πραγματικό μέγεθος του συγκεκριμένου τομέα.

Οι πωλήσεις του δ’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 9,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 137,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ελάχιστα χαμηλότερα από τα έσοδα των 137,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε την πρώτη περίοδο μονοψήφιας ανάπτυξης της Amazon από το γ’ τρίμηνο του 2017, ενώ συγχρόνως αντιπροσωπεύει σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2020, όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 43,6%.

Την ίδια στιγμή τα έσοδα από τα ηλεκτρονικά καταστήματα της Amazon έπεφταν κατά 1% στα 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ειδικά ο τομέας ηλεκτρονικού εμπορίου στις ΗΠΑ εμφάνισε λειτουργικές απώλειες 206 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο διεθνής τομέας είχε απώλειες 1,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Γενικότερα ο τομέας του λιανεμπορίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω τριών παραγόντων: καταρχήν λόγω των θεμάτων που υπάρχουν σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω της κρίσης στην αγορά εργασίας που συνεχίζεται λόγω της παραλλαγής Όμικρον και τέλος λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που ασκούνται στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.