Τη σύσταση μιας νέας επιτροπής για την ενίσχυση των θεσμικών διασφαλίσεων του ΔΝΤ, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ορίζοντας ως επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Bundesbank της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Η πρωτοβουλία αυτή, έρχεται στον απόηχο του σκανδάλου δεδομένων που αφορούσε τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά τη διάρκεια που ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Η ομάδα αυτή θα διεξάγει μια ανεξάρτητη μελέτη για να προσδιορίσει «πώς το Ταμείο μπορεί να διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς διαύλους για καταγγελίες, διαφωνίες και λογοδοσία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε ότι οι εργασίες περιλαμβάνουν την αναθεώρηση του τρέχοντος πλαισίου του Ταμείου για την αντιμετώπιση παραπόνων που ισχύουν για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τα στελέχη του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.

Η Γκεοργκίεβα κατηγορήθηκε τον Σεπτέμβριο ότι άσκησε «αδικαιολόγητη πίεση» στο προσωπικό της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2017, όταν ήταν Διευθύνουσα Σύμβουλος του δανειστή, για να τροποποιήσει τα δεδομένα στην έκθεσή της «Doing Business» για να ενισχύσει την κατάταξη της Κίνας.

Οι ισχυρισμοί δημοσιεύτηκαν στην έκθεση έρευνας μιας δικηγορικής εταιρείας που προσλήφθηκε από το Συμβούλιο Εκτελεστικών Διευθυντών της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά αρνήθηκε σθεναρά η Γκεοργκίεβα. Μια δεύτερη αναφορά για το περιστατικό αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία υποστήριξε το ΔΝΤ να κρατήσει τη Γκεοργκίεβα στη δουλειά της, είχε ζητήσει «προληπτικά βήματα» για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του ΔΝΤ.

Ο Βάιντμαν, επικριτής της εξαιρετικά εύκολης νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παραιτήθηκε από την Bundesbank τον Οκτώβριο, πέντε χρόνια πριν από το τέλος της θητείας του. Προηγουμένως ήταν πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και οικονομικός σύμβουλος της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα