Σημάδια ανάκαμψης παρουσίασε σήμερα το ρωσικό ρούβλι με φόντο τις αυξημένες διπλωματικές κινήσεις για την εκτόνωση της κρίσης γύρω από το Ουκρανικό ζήτημα. Αν και η ρωσική αγορά παραμένει νευρική.

Συγκεκριμένα το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε στο ανώτερο σημείο του έναντι του δολαρίου εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, αγγίζοντας το 75,44 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Πάντως, αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος τοποθετούν το εύρος της διακύμανσης του τις επόμενες ημέρες μεταξύ των 74,50 και 75,44 έναντι του δολαρίου.

Πάρα το γεγονός πως η ένταση στην περιοχή παραμένει στο κόκκινο, το ρούβλι έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του το χαμηλό 15 μηνών που άγγιξε το περασμένο μήνα, στα 80,4125, όταν δηλαδή οι δυτικές χώρες είχαν απειλήσει ευθέως τη Ρωσία με πακέτο σκληρών κυρώσεων εφόσον αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Εξάλλου, οι διπλωματικές προσπάθειες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας σήμερα από το ταξίδι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη Μόσχα και την επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμπροκ στο Κίεβο έως την επίσκεψη του νέου Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει το Κρεμλίνο, θα εκδοθεί μια ανακοίνωση μετά τη συνάντηση Πούτιν-Μακρόν, γύρω στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος.

Για τις αγορές χρήματος ιδιαίτερη σημασία έχει και η επικείμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, την ερχόμενη Παρασκευή, όπου αναμένεται να αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων στο 8,5% προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού και να υποστηριχθεί το εθνικό νόμισμα.

Βοηθητική για τη ρωσική οικονομία είναι προφανώς και η αύξηση των ενεργειακών τιμών. Σήμερα το πετρέλαιο υποχωρεί ελαφρά με την τιμή του Brent να έχει πέσει έως και στα 92,90 δολάρια το βαρέλι, όμως παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, έχοντας πλησιάσει μια… ανάσα από τα 94 δολάρια που είναι και το ανώτερο επίπεδο του από το 2014.

Την ίδια ώρα και το ρωσικό χρηματιστήριο κινείται σήμερα ανοδικά, με τον βασιζόμενο στο δολάριο δείκτη RTS να ανεβαίνει 1,1% και τον βασιζόμενο στο ρούβλι δείκτη MOEX να ανεβαίνει ελαφρά κατά 0,2%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές