Η ΕΚΤ μπορεί να τερματίσει νωρίτερα το πρόγραμμα τόνωσης αλλά είναι απίθανο να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο τον Ιούλιο όπως αναμένουν οι επενδυτές, είπε στο Reuters ο αξιωματούχος της ΕΚΤ Μάρτινς Κάζακς.
Οι επενδυτές στοιχημάτιζαν σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα μετά την επιθετική ρητορικής της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο Κάζακς που είναι επίσης διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, μετέφερε για μετά τον Ιούλιο μία κίνηση καθώς θα έπρεπε να προηγηθεί νωρίτερα τερματισμός του προγράμματος αγορών ομολόγων ή περιορισμός του. «Ο Ιούλιος συνεπάγεται ένα εξαιρετικά και ταχύ ρυθμό περιορισμού που δεν είναι πιθανός», είπε ο Κάζακς στη συνέντευξη. «Αλλά συνολικά στην παρούσα συγκυρία, να ονοματίσουμε ένα συγκεκριμένο μήνα θα ήταν πολύ πρόωρο».
Η ΕΚΤ έχει πει ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγορών “σύντομα πριν” αυξήσει το καταθετικό της επιτόκιο από το -0,5% ενώ η Λαγκάρντ και συνεργάτες της επιβεβαίωσαν αυτή τη δέσμευση τις τελευταίες ημέρες. Η αγορά περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, πηγές έχουν πει στο Reuters ότι είναι πιθανό αυτό να γίνει νωρίτερα, στην συνάντηση της 10ης Μαρτίου.