Επίσημα, την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική και ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει αποσύρει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την πανδημία μόνο σταδιακά. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συνεχίσει να στηρίζει και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζοντας τις αγορές.

Ωστόσο, οι αγορές ερμηνεύουν ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΚΤ είναι πλέον πιο ανοικτά σε αυξήσεις επιτοκίων λόγω αυξανόμενων ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού. Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι ανεβασμένοι και δεν επανέλαβε ότι δεν θα αυξήσει φέτος τα επιτόκια όπως είχε κάνει το Δεκέμβριο.

Επίσης ανέφερε ότι η ΕΚΤ είναι πιο κοντά στο στόχο επίτευξης του πληθωρισμού. Οι αγορές πλέον αυξάνουν τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει φέτος σε αυξήσεις επιτοκίων. Το ράλι των τιμών σε ιστορικά υψηλά στην ευρωζώνη, στο 5,1% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022 έχει τροφοδοτήσει τις προσδοκίες της αγοράς για πιο περιοριστική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ φέτος, κάτι που έχει να γίνει πάνω από μια δεκαετία.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένεται να δώσει η Πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ αύριο 7 Φεβρουαρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της. Η ακρόαση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου και ξεκινά στις 16:15 CET.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου η «ανοικτή συζήτηση» που διοργανώνει μέσω Twitter το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ιζαμπέλ Σνάμπελ

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού