Υψηλό 13 ετών άγγιξε η τιμή του αλουμινίου με φόντο την ισχυρή ζήτηση, την περιορισμένη προσφορά και την κρίση στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στις βιομηχανίες και θα «φουσκώσει» τις πληθωριστικές πιέσεις.

Το μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως για δεκάδες χρήσεις, από τα ηλεκτρικά οχήματα έως τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών, αυξήθηκε έως και 3,3% στα 3.236 δολάρια τον τόνο, ήτοι δηλαδή στο ανώτερο σημείο εδώ και 13 χρόνια, πριν υποχωρήσει και πάλι γύρω στα 3.187 δολάρια.

Οι τιμές των commodities βρίσκονται ευρύτερα σε μια σταθερή ανοδική τροχιά, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης μετά το τέλος της δυσκολότερης φάσης της πανδημίας «σκόνταψε» στην περιορισμένη προσφορά και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικά το αλουμίνιο έχει σημειώσει μια άνοδο της τάξεως του 13% μόνο από τις αρχές, στο βρετανικό London Metal Exchange και καλύπτει συνεχώς το έδαφος πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 3.380 δολαρίων ανά τόνο, που είχε καταγράψει το 2008.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που αναλυτές του κλάδου θεωρούν βέβαιο πως θα καταρριφθεί με δεδομένα τα «σφικτά» δεδομένα στον κλάδο.

Ενδεικτικά η Goldman Sachs σε ανάλυση της έχει υποστηρίξει πως τα αποθέματα της αγοράς αλουμινίου, που υπολογίζεται στους 66 εκατ. τόνους το χρόνο, απειλούνται με εξάντληση μέσα στο 2023 κάτι που θα εκτοξεύσει τις τιμές σε δυσθεώρητα ύψη. Μάλιστα, ήδη τα αποθέματα στις αποθήκες είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μόλις στους 1,5 εκατ. τόνους.

Πάντως, η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών και των μετάλλων αποτελεί προφανώς θετική είδηση για τις μεγάλες εταιρείες ορυχείων, που βλέπουν τα κέρδη τους να αυγατίζουν. Μάλιστα η μετοχή του βρετανο-αυστραλιανού κολοσσού της Rio Tinto ανέβηκε σήμερα στο υψηλότερο σημείο της εδώ και έξι μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης