Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία πρόκειται να ανακοινώσουν μια συμφωνία που θα μειώσει τους δασμούς της εποχής Τραμπ στον χάλυβα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο θέμα, τις οποίες επικαλείται το CNN, βάσει της συμφωνίας, μια περιορισμένη ποσότητα ιαπωνικού χάλυβα θα επιτρέπεται για εισαγωγή χωρίς την εισφορά 25% που επιβλήθηκε από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018. Εάν η Ιαπωνία υπερβεί αυτό το ποσό, ο δασμός θα επιστρέψει. Η Ιαπωνία είναι μία από τις 10 κορυφαίες πηγές χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες — ωστόσο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 4% του συνόλου των εισαγωγών χάλυβα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Η συμφωνία δεν ισχύει για το αλουμίνιο, στο οποίο ο Τραμπ επέβαλε επίσης δασμούς. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια ανάλογης συμφωνίας που επιτεύχθηκε πέρυσι μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χαλάρωση των δασμών στα μέταλλα, που επιβλήθηκαν επί εποχής Τραμπ.

Ο Τραμπ επέβαλε τους δασμούς για το χάλυβα και το αλουμίνιο επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια και προκάλεσε ορισμένα κράτη να επιβάλουν δασμούς αντιποίνων στα δικά τους προϊόντα.

Η κίνηση έρχεται καθώς ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την έλλειψη αγαθών — ζητήματα που επιδεινώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος αντιμετωπίζει περιορισμένες επιλογές όταν πρόκειται να διορθώσει τα προβλήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού στον πυρήνα των εκτινασσόμενων τιμών, αλλά η άρση των δασμών είναι κάτι που μπορεί να διευκολύνει το πρόβλημα.

Ενώ οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιδημοφιλείς, η βιομηχανία χάλυβα παροτρύνει έντονα τον Μπάιντεν να διατηρήσει τους δασμούς σε ισχύ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ